„Am fost un dobitoc” – versiunea americana

„Am fost un dobitoc” – versiunea americana

0 278

Prietenia romano-americana trece prin momente fericite, de prosperitate si progres. Relatiile dintre cele 51 de state – 50 ale lor, 1 al nostru – gasesc noi ocazii sa se intareasca si sa infloreasca. Drept pansament pentru buba economico-financiara pe care ne-au facut-o, noua si restului lumii in general, americanii ne livreaza o sceneta de cultura si civilizatie. Atat de tare seamana cu un episod romanesc consumat imediat dupa Revolutie, incat nu putem decat sa le multumim celor de peste Ocean pentru continuitate. Vi-l mai amintiti pe Tudor Postelnicu, fostul ministru de Interne ceausist? Ala care la proces repeta intr-una „Am fost un dobitoc”? E drept ca regretele veneau cam tarzior ca sa mai insemne ceva, dar revelatia omului e demna de luat in seama. Este rezumatul pauper al unei vieti irosite in umbra Ceausestilor, ascultandu-le fara cracnire poruncile si facand risipa de limbi de fiecare data cand cuplul dictatorial simtea nevoia de adieri in zonele moi.
In contextul american, datele biografice si profesionale se schimba, dar regretul are aceeasi nuanta. Alan Greenspan, cel care timp de 23 de ani a condus Federal Reserves – un fel de BNR supraponderal – a recunoscut recent ca strategia sa bancara a fost, de-a lungul atator amar de ani, fundamental gresita. Dezastrul creditelor din State confirma in mod tragic marturisirea eminentei cenusii din sistemul bancar american. „I’ve been an asshole” ar fi sunat spovedania lui Greenspan, daca s-ar fi inspirat din Postelnicu; fostul finantist american nr. 1 a declarat cu sinceritate ca in tot acest timp, desi sistemul era putred si tremura din incheieturi, el a vazut in jur doar semne care ii confirmau teoriile.
Asta cu vazutul de semne bune e relativa; ochelarii bunicului Alan au niste dioptrii periculos de mari.
Iata, deci, ca si americanii au dobitocii lor, iar noi ii dam inainte cu – multumim domnului presedintelui Basescu pentru neologism – gaozarii nostri. Cu mica diferenta ca la ei primii pot fi guvernatori de banca, pe cand ai nostri sunt militieni la origine. E drept ca Greenspan n-a fost nevoit sa cante-n struna vreunui dictator. Dar nici Postelnicu n-a trebuit sa se munceasca la calculat dobanzi interbancare.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.