Am intrat in Postul Craciunului 2013
Tradiția ne spune despre postul Craciunului ca ar fi fost poruncit de Maica Domnului batranului Craciun, fiindca taiase mainile batranei Craciunoaie, nevasta sa, care mosise pe Maica Domunului.
Postul se incheie pe 24 decembrie si reprezinta abtinerea de la toate lucrurile rele, care il indeparteaza pe om de Dumnezeu si de ceilalti oameni, spun cartile sfinte.
Din punct de vedere al alimentatiei, postul Craciunului este mai usor decat cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, undelemn si vin. Potrivit traditiei populare, de Lasata Secului finii isi viziteaza nasii, iar familiile se aduna pentru a petrece. Dupa 40 de zile de post, crestinii se vor putea bucura de Nasterea Domnului pe 25 decembrie.
Conform tradiției, in duminica de Lasata Secului crestinii petrec in familie, desfatandu-se cu mancaruri din cele mai alese, dupa care in prima zi a postului Craciunului vor incepe ritualurile de purificare si vor spune rugaciuni pentru iertarea pacatelor.
Un vechi obicei ne spune ca de Lasatul Secului trebuie stranse toate oasele si resturile de mancare intr-o faÈ›a de masa, iar a doua zi trebuie aruncate afara spre rasarit, spunandu-se urmatoarele cuvinte: “Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiÈ›i indestulate si de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practica deoarece se crede ca vrabiile, mai ales, nu vor strica ogoarele. Totodata se obisnuieste ca la intrarea in postul Craciunului, mai exact dupa Lasatul Secului, toate oalele sa fie puse cu gura in jos , pentru ca cei ai casei sa fie feriÈ›i de orice paguba sau boala.
Postul Craciunului este deosebit de important in religia ortodoxa, deoarece ne pregateste, pe noi crestinii, pentru primirea cum se cuvine a Mantuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atat pentru suflet cat si pentru trup, fiindca intareste trupul, pe de o parte, iar pe de alta parte, usureaza si curața sufletul.