Amenzi între 1.575 şi 7.500 lei pentru şoferii care nu respectă legea!!

Amenzi între 1.575 şi 7.500 lei pentru şoferii care nu respectă legea!!

0 555
Åžoferii care vor conduce sub influenÅ£a băuturilor alcoolice, nu vor acorda prioritate pietonilor sau vor depăşi viteza maximă admisă vor plăti amenzi mai mari, cuprinse între 1.575 de lei ÅŸi 7.500 de lei, însemnând valori de 21 până la 100 de puncte, cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul sancÅ£iunii în termen de două zile lucrătoare, au precizat pentru AGERPRES oficiali ai DirecÅ£iei PoliÅ£iei Rutiere.
Modificările în ceea ce priveÅŸte valoarea amenzilor sunt prevăzute în proiectul de lege care completează OrdonanÅ£ei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaÅ£ia pe drumurile publice ÅŸi care a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
"Astfel, nerespectarea normelor privind obligaÅ£ia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar în traversare, nerespectarea limitelor de viteză prevăzute pentru categoria de drum ÅŸi vehicul ÅŸi nerespectarea interdicÅ£iei de a conduce un autovehicul de către o persoană aflată sub influenÅ£a băuturilor alcoolice sunt sancÅ£ionate mai aspru prin trecerea faptelor respective la clasa a V-a de sancÅ£iuni, concomitent cu majorarea termenului prevăzut ca perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, respectiv 120 zile. În acest context, se introduce o nouă treaptă privind limita de viteză, respectiv depăşirea cu peste 60 de km/h a limitei maxime prevăzute pentru sectorul respectiv de drum ÅŸi categoria de vehicul căreia i se aplică, sancÅ£ionată cu aceeaÅŸi pedeapsă menÅ£ionată mai sus", prevede proiectul de lege supus dezbaterii.
Concret, amenzile pentru şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza maximă admisă vor fi trecute de la clasele II şi IV la clasa a V-a de sancţiuni, concomitent cu suspendarea permisului pe o perioadă de patru luni.
Dacă până acum ÅŸoferii care conduceau sub influenÅ£a băuturilor alcoolice ÅŸi cei care depăşeau viteza legală plăteau amenzi cuprinse între 675 de lei ÅŸi 1.500 de lei, însemnând valori între 9 ÅŸi 20 de puncte amendă, echivalentul clasei a IV-a de sancÅ£iuni, imediat ce legea privind completarea ordonanÅ£ei referitoare la circulaÅ£ia pe drumurile publice va intra în vigoare, vor plăti amenzi de la 1.575 de lei la 7.500 de lei.
 
Pentru conducătorii auto care depăşesc cu peste 60 de km/h limita maximă prevăzută pentru sectorul respectiv de drum, amenzile sunt cele menÅ£ionate mai sus, care se încadrează la clasa a V-a de sancÅ£iuni. Se păstrează ÅŸi prevederea conform căreia ÅŸoferii primesc sancÅ£iuni pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum, iar aceÅŸtia nu sunt amendaÅ£i conform noilor reguli, păstrându-se amenzile vechi, între 9 ÅŸi 20 de puncte. Astfel, cei care vor depăşi doar cu 10 km/h viteza maximă admisă de 50km/h vor fi sancÅ£ionaÅ£i după regulile vechi.
 
Pentru ÅŸoferii care nu acordă prioritate pietonilor, în prezent amenzile sunt încadrate la clasa a II-a de sancÅ£iuni, adică de 4 sau 5 puncte, însemnând 300, respectiv 375 de lei.
 
Când va intra în vigoare legea care modifică ordonanÅ£a privind circulaÅ£ia pe drumurile publice, conducătorii auto care nu acordă prioritate pietonilor vor fi aspru sancÅ£ionaÅ£i, la fel ca ÅŸi cei care conduc sub influenÅ£a băuturilor alcoolice sau depăşesc viteza maximă admisă.
 
Proiectul de lege supus dezbaterii publice propune ÅŸi introducerea sancÅ£iunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul în care ÅŸoferii nu achită amenda în termenul legal de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal.
Odată cu constatarea contravenÅ£iei ÅŸi aplicarea amenzii, în situaÅ£ia în care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completează în procesul verbal ÅŸi înÅŸtiinÅ£area de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule.
"Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenÅ£iilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea depusă nu suspendă executarea sancÅ£iunii amenzii contravenÅ£ionale, dar suspendă executarea sancÅ£iunilor contravenÅ£ionale complementare precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule", precizează proiectul.
Cu alte cuvinte, chiar dacă conducătorul auto contestă amenda, este obligat să o plătească, acesta nemaiputând aÅŸtepta până la sentinÅ£a definitivă a instanÅ£ei. TotuÅŸi ÅŸoferul va avea dreptul de a conduce până când va fi dată hotărârea în instanţă, chiar dacă i-a fost suspendat permisul.
Amenzile maxime de 7.500 de lei, reprezentând 100 de puncte, se aplică, în special, persoanelor juridice cum ar fi administratorii de drum sau firmele care execută lucrări în carosabil fără avizul PoliÅ£iei.
Potrivit poliÅ£iÅŸtilor, în fiecare an, în România, aproximativ 2.000 de persoane mor în urma accidentelor rutiere, alte 8.000 fiind rănite grav. Totodată, în Å£ara noastră există 6,8 milioane de ÅŸoferi.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.