Americanii cred in seriozitatea selectiei procurorilor sefi!

Americanii cred in seriozitatea selectiei procurorilor sefi!

0 279
Adjunctul sefului Departamentului de Justitie al SUA, James Cole, declara, intr-un interviu pentru Mediafax, ca a discutat despre selectia procurorului general si sefului DNA cu ministrul Justitiei si cu presedintele Romaniei, amandoi oficialii romani tratand subiectul cu "mare seriozitate".
James Cole, adjunctul Procurorului General (Attorney General) Eric Holder, care prin functia sa de sef al Departamentului de Justitie al SUA este si echivalentul ministrului Justitiei din Romania, a efectuat in aceasta saptamana o vizita la Bucuresti.
El a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, cu procurorul general in functie Daniel Morar si cu ministrul de Externe, Titus Corlatean.
El a precizat ca a venit in Romania pentru a discuta cu oficialii romani despre "continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept si a cooperarii in domeniul judiciar" dintre cele doua tari, fiind abordata pe larg si "incurajarea dezvoltarii economice si importanta unui cadru legislativ predictibil si a unui climat politic stabil".
De asemenea, James Cole a discutat cu oficialii romani si despre procesul de selectie a procurorului general si a procurorului sef al DNA, "unul dintre cele mai importante subiecte actuale din Romania", cele doua pozitii fiind fundamentale pentru statul de drept din Romania.  "Am inteles ca este vorba de un proces in derulare, ministrul Justitiei a facut nominalizarile, Consiliul Superior al Magistraturii isi va spune cuvantul si apoi presedintele va lua o decizie. Ma bucur ca am avut ocazia sa discut despre acest proces cu ministrul Justitiei si cu presedintele. Este clar ca amandoi trateaza aceasta responsabilitate cu mare seriozitate", a afirmat Cole.
Cole a fost numit de presedintele Barack Obama in aceasta functie, pe care o ocupa din ianuarie 2011. Potrivit biografiei sale, James Cole a intrat in Departamentul de Justitie al SUA in 1979, unde a lucrat timp de 13 ani.
El a fost si sef al sectiei de Integritate Publica, care se ocupa de cercetarea cazurilor de coruptie ale oficialilor si angajatilor din sectorul guvernamental. Intre 1992 si 2010 a lucrat in practica privata, fiind si profesor la Universitatea Georgetown, unde a predat cursuri despre legislatia anticoruptie si etica juridica. Interviul integral acordat agentiei Mediafax de adjunctul sefului Departamentului de Justitie al SUA, James Cole:
 
"Reporter: Domnule James Cole, care a fost scopul vizitei pe care ati facut-o in Romania? Care sunt oficialii romani cu care v-ati intalnit?
James Cole: Am vizitat Romania pentru a discuta cu partenerii nostri despre continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept si a cooperarii in domeniul judiciar intre tarile noastre.
Am discutat de asemenea pe larg despre incurajarea dezvoltarii economice si importanta unui cadru legislativ predictibil si a unui climat politic stabil.
Am avut intalniri foarte interesante cu presedintele Traian Basescu, procurorul general in functie, Daniel Morar, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
 
Reporter: In Romania avem in derulare procedura de selectie a procurorului general si procurorului-sef al DNA. Ati discutat despre acest subiect cu oficialii romani? Care a fost abordarea dumneavoastra asupra subiectului?
James Cole: Da, am discutat despre acest subiect. Selectia acestor doi procurori sefi este unul dintre cele mai importante subiecte actuale din Romania. Aceste doua pozitii sunt fundamentale pentru statul de drept din aceasta tara. Toti cei cu care am vorbit au fost de acord ca procurorul general si seful DNA trebuie sa fie persoane capabile, independente si apolitice.
 
Reporter: Ambasadorul Mark Gitenstein a spus saptamana trecuta ca acest proces de selectie va fi un criteriu privind judecarea de catre SUA a parteneriatului strategic cu Romania. De ce monitorizeaza administratia americana aceasta selectie cu asa mare atentie?
James Cole: Noi colaboram cu Romania foarte strans la mai multe capitole, Romania este un partener foarte important pentru noi. Noi si Romania avem in comun angajamentul fata de statul de drept si constientizarea ca acest lucru este esential pentru un guvern stabil si eficient. Instantele si procurorii independenti, apolitici, asigurarea justitiei repede si corect reprezinta fundatia stabilitatii generate de statul de drept.
 
Reporter: Ambasadorul Gitenstein a declarat saptamana trecuta ca este crucial ca aceia nominalizati pentru aceste functii inalte sa aiba sprijinul deplin al tuturor marilor partide politice si sa fie independenti si apolitici, dar mai ales competenti si curajosi ca predecesorii lor.
James Cole: Am inteles ca este vorba de un proces in derulare ï¿¢ ministrul Justitiei a facut nominalizarile, Consiliul Superior al Magistraturii isi va spune cuvantul si apoi Presedintele va lua o decizie. Ma bucur ca am avut ocazia sa discut despre acest proces cu ministrul Justitiei si cu presedintele. Este clar ca amandoi trateaza aceasta responsabilitate cu mare seriozitate.
 
Reporter: Care este procedura din SUA privind selectia Procurorului General (Ministrul Justitiei)? Care sunt diferentele fata de procedura din Romania?
James Cole: In Statele Unite Procurorul General (Attorney General) este nominalizat de Presedinte si apoi este confirmat prin votul majoritatii Camerei Superioare – Senatul. Principala diferenta este ca nu exista un proces formal de evaluare a nominalizarilor pentru functia de Procuror General. Dar din unele puncte de vedere, procedurile de nominalizare nu sunt chiar atat de diferite. In ambele tari e nevoie sa existe consens cu privire la persoana nominalizata, ca aceasta sa fie foarte bine pregatita, cu experienta si sa beneficieze de increderea populatiei. In ceea ce priveste functia propriu-zisa, Procurorul General al SUA are sarcini ceva mai largi decat Procurorul General din Romania. El raspunde de cele mai multe dintre agentiile de aplicare a legii si conduce autoritatea pentru penitenciare. El conduce de asemenea programe educationale si de finantare a activitatilor de aplicare a legii care nu tin de procuratura.
 
Reporter: Ce ne puteti spune despre cooperarea dintre procurorii din SUA si cei din Romania in ultimii ani? Sunt rezultate concrete ale acestei relatii?
James Cole: Cooperarea este excelenta. Relatia noastra cu Romania de cooperare in domeniul judiciar este una dintre cele mai puternice dintre toate relatiile de acest fel pe care le avem pe tot globul. Cel mai mult cooperam in domeniul infractiunilor cibernetice (cyber crime), in care avem o colaborare de neintrecut. Am lucrat impreuna la un numar de cazuri importante, atat in Romania, cat si in Statele Unite. Am reusit sa obtinem succese importante in destructurarea multora dintre aceste retele infractionale periculoase".
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.