Amplasamentele a 8 vechi mori au fost reconstituite in Schei

Amplasamentele a 8 vechi mori au fost reconstituite in Schei

O drumetie pana la Pietrele lui Solomon va aduce un plus de sanatate, dar si de informatie. Daca mergeti pe traseul obisnuit al liniei de autobuz, parcurgeti - fara sa stiti - traseul morilor din Scheiul de altadata. Locuri in care se prelucrau granele Cetatii, se spalau rufele, se facea hartia.

O drumetie pana la Pietrele lui Solomon va aduce un plus de sanatate, dar si de informatie. Daca mergeti pe traseul obisnuit al liniei de autobuz, parcurgeti – fara sa stiti – traseul morilor din Scheiul de altadata. Locuri in care se prelucrau granele Cetatii, se spalau rufele, se facea hartia. Daca odinioara erau intre 26 si 35 de mori, documentarea adunata din memorii, fotografii si cercetari a scos astazi la iveala informatii despre opt astfel de obiective. Povestile morilor de altadata vor fi spuse, din primavara, si de ghizi, in cadrul proiectului „Cartierul meu, casa mea – Identitatea Vecinatatii”.
Putine mori au mai rezistat vremurilor iar din cele mai multe au ramas doar amintirile. Puteti face insa un scurt traseu al vechilor obiective scheiene urmand stativele amplasate de-a lungul drumului ce duce spre Pietrele lui Solomon.
Traseul porneste de la intersectia strazilor Pe Tocile si Egalitatii, de la Biserica Sf. Treime, continua pe strazile Pe Tocile, Invatatorilor si Podu Cretului, pana la Pietrele lui Solomon. Pe locul unde functiona odinioara o moara a fost amplasat un stativ din lemn cu informatii in patru limbi – romana, engleza, germana si maghiara.
Potrivit Kristinei Creosteanu de la Asociatia Impreuna pentru Dezvoltarea Comunitatii, traseul morilor a fost marcat cu opt stative care contin fotografia istorica a morii, povestea ei si un vizor prin care se pot vedea fie cladirea sau ce a mai ramas din ea, fie locul exact, real in care exista moara respectiva.mori-schei
Scheienii spun ca odinioara erau in cartier intre 26 si 35 de mori. Doar pentru opt dintre ele au mai fost gasite informatii si fotografii. Din unele au mai ramas doar cateva pietre din fundatie.
Exista insa o moara care s-a pastrat foarte bine si care, la vremea ei, era cea mai moderna. Moara Pellionis este cel mai bine conservata si cam singura care a ramas pana in zilele noastre. A functionat pana in 1911, cand au fost captate izvoarele si nu mai exista fluxul de apa care sa intretina moara. In anii comunismului, a fost transformata in cladire pentru locuinte sociale
Si in prezent, tot spatiu de locuit este, insa este bine intretinut. Nu la fel sta situatia pentru o Moara lui Serban, care sta acum sa se prabuseasca. Multi isi amintesc cladirea de pe vremea cand aici functiona un restaurant.
Amenajarea traseului este parte a proiectului „Cartierul meu, casa mea – Identitatea Vecinatatii”, implementat de Asociatia Impreuna pentru Dezvoltarea Comunitatii. Harta traseelor de vizitare a Scheiului Brasovului poate fi consultata la Punctul de informare turistica a Primariei Brasov, str. Prundului nr. 1.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.