ANAF cu ochii pe spalatorii auto, frizerii, restaurante
Disputa dintre “forfetara” si impozitul minim a facut multe victime si un singur castigator, s-au incasat la buget 529 milioane de lei. Desi guvernantii vor sa acrediteze altceva realitatea sau statistiaca este una singura peste 120.000 de firme s-au inchis in anul 2009. Pe langa aspectul “retroactiv” la aceasta se adauga si imensa confuzie la care ne-a impins compromisul facut de exministrul de la IMM-uri, Constantin Nita, cu amicii sai din PD-L care au jumulit toate firmele cu aceast impozit niciodata forfetar dar egal cu o taxa de protectie de la marginea societatii.
Acum premierul Emil Boc cat si noul ministrul al Finantelor, Sebastian Vladescu au afirmat ca intentioneaza sa modifice impozitul minim, orientandu-l spre zonele cu evaziune fiscala ridicata. Deocamdata, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei pentru venituri de peste 129 milioane lei. Intr-un interviu acordat exclusiv HotNews.ro, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, vorbeste despre perspectivele acestui impozit.
Pentru Impozitul forfetar se pare ca lucrurile vor fi asezate in “dreptul economic” fiind promisa o reformare. Acesta va urmari activitatea din spalatorii auto, frizerii, restaurante, hoteluri sau pensiuni. Se preconizeaza stabilirea de criterii legate de zona geografica, “forfetarul” va fi diferit in cazul unui restaurant din centrul Capitalei fata de un restaurant de la capatul unui sat din Moldova.
Pentru Impozitul minim este posibila mentinerea lui, incasarile, pentru simularea urmaririi, facand venit la bugeul comunitatilor locale.