ANAF schimbă Declarația unică pentru 2022

ANAF schimbă Declarația unică pentru 2022

0 312

Declarația unică pentru 2022 trebuie completată până în luna mai de către persoanele fizice care  realizează venituri în România sau în afara țării. Au fost adăugate noi categorii de venituri. Obligațiile fiscale către stat sunt una dintre grijile care ne preocupă în această perioadă. Totuși, așa cum vedem în fiecare an, pot apărea mereu modificări ale codurilor sau ale documentelor pe care trebuie să le depunem la ANAF.

Printre acestea se numără și Declarația unică, Formularul 212, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pe care trebuie să le plătească persoanele fizice. În comparație cu anul acesta, autoritățile au anunțat o serie de modificări pentru 2022.

Declarația unică pentru 2022 trebuie depusă până la 25 mai. În acest fel, ANAF va putea să înregistreze veniturile realizate și să stabilească impozitele care trebuie achitate. Trebuie subliniat faptul că depunerea documentelor necesare permite direcționarea de către persoanele fizice a 3,5% din impozitele lor către ONG-uri sau organizații religioase.

Trebuie să ținem minte faptul că Formularul 212 trebuie depus la maxim 30 de zile din momentul în care este încheiat un contract de către o persoană fizică.

 

Care sunt modificările din Declarația unică pentru 2022?

Prima modificare la care trebuie să țină cont persoanele fizice care vor realiza venituri în anul 2022 este cea legată de plafonul de referință. Odată cu creșterea salariului minim, acesta a ajuns la 30.600 lei.

Modificările nu vizează doar plafonul de plată, ci și o serie de părți ale formularului. Astfel, subsecțiunea 3 din secțiunea 1 a capitolului 3 trebuie completată de către persoanele care realizează venituri din închirierea uneia sau mai multor camere către turiști.

O altă noutate din 2022 este reprezentată de către obligația de a plăti impozite a persoanelor din străinătate. De asemenea, această reglementare se aplică și persoanelor care primesc bani sau alte foloase materiale în calitate de membrii diferitelor comitete de conducere ale companiilor care nu au rezidență fiscală în România.

Persoanele care obțin venituri din agricultură trebuie să completeze Declarația unică pentru 2022 într-o categorie specifică de venit, diferită de cea din formularul pentru 2021. Astfel, ANAF a introdus categoria de venit “Plante furajere “. Aceasta poate fi găsită în Capitolul II, subsecțiunea 3.

Cum poate fi depusă Declarația unică pentru 2022?

Formularul 212 pentru 2022 poate fi depus în format fizic la registratura ANAF. De asemenea, autoritățile oferă și opțiunea depunerii actelor prin poștă, cu confirmare de primire. Trebuie precizat că în acest caz, data de înregistrare poate fi cea de depunere a plicului sau cea de primire a acestuia.

Pentru persoanele care vor să economisească timp sau să nu limiteze riscul de infectare cu Covid-19 pot depune actele în format online.

ANAF a pus a dispoziția acestor persoane serviciul “Spațiul privat virtual ” și site-ul e-guvernare”, unde trebuie să folosească o semnătură electronică calificată.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.