Analiza a Case Albe- Basescu a fost securist
John Podesta, sef al staff-ului de la Casa Alba in timpul mandatului presedintelui Bill Clinton, in prezent profesor si presedinte al ONG-ului Obama-Biden Transition Project, a explicat si clarificat situatia scenei politice din Romania intr-o analiza publicata de Center for American Progress (Centrul American pentru Progres), organizatie condusa de fosti si actuali influenti formatori de opinie afiliati Partidului Democrat din SUA. Cum presa romaneasca a preluat aceasta analiza, o prezentam si noi mai jos preuand articolul de la agentiile de stiri.
„Pretentiile unor reputati comentatori internationali, precum Washington Post sau The Economist, conform carora prim-ministrul Victor Ponta a subminat democratia din Romania prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, amenintand stabilitatea economica, nu sunt doar gresite, ci induc in eroare cu buna stiinta.
La o analiza mai atenta a actiunilor mai mult sau mai putin recente ale presedintelui suspendat, precum si a recentelor decizii ale Curtii Constitutionale in aceasta privinta, se constata ca prim-ministrul apara, de fapt, democratia! Cu ceva mai mult de doua saptamani in urma, Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, un fost capitan de vas maritim, care a lucrat cu Securitatea (politia secreta a Romaniei), inainte de revolutia din 1989, care a pus capat domniei liderului comunist Nicolae Ceausescu. Basescu s-a confruntat cu acuzatii continue de coruptie, deturnare a rezultatului voturilor si comportament indecent, dupa ce a devenit pentru prima data presedinte, in 2004. A fost suspendat, pentru prima oara, in urma cu cinci ani, dupa acuzatiile conform carora ministrul Justitiei, Monica Macovei, apropiata sa, orchestra procese politice.
Basescu a incercat, cu disperare, sa remodeleze spectrul politic in favoarea sa, in ciuda faptului ca, in prezent, se confrunta cu o crestere fara precedent a lipsei sale de popularitate, dupa masurile de austeritate, care s-au suprapus unor violari repetate ale prevederilor constitutionale.
Imediat dupa numirea sa, prim-ministrul Ponta a cautat sa se focalizeze pe masurile necesare redresarii economiei, nu pe politica. Angajandu-se, pe de o parte, sa respecte angajamentele externe ale Romaniei, cu FMI si Banca Mondiala, Ponta a incercat sa promoveze cresterea economica si capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. In paralel, a majorat salariile din sectorul public si a returnat sumele retinute ilegal pensionarilor. Aceste masuri au asigurat o victorie de proportii pentru Uniunea Social Liberala in alegerile locale de la inceputul lunii iunie. Drept raspuns, presedintele Basescu a inceput un atac pervers, in plan personal si politic, la adresa prim-ministrului. Basescu a facut tot cea i-a stat in putinta pentru a bloca reformele, abuzand de prerogativele sale constitutionale.
In acest climat tensionat, USL a inlocuit presedintii celor doua camere parlamentare si l-a suspendat pe presedinte, decizii confirmate toate de Curtea Constitutionala. Cu toate ca majoritatea judecatorilor Curtii au fost nominalizati chiar de presedintele Basescu, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele a incalcat Constitutia, uzurpand si diminuand rolul si atributiile prim-ministrului si ale Parlamentului si ca nu si-a respectat rolul prevazut in Constitutie, acela de moderator intre puterile statului.
La referendumul care va avea loc duminica, romanii vor avea oportunitatea sa decida viitorul presedintelui suspendat. Sondajele de opinie arata ca 80 la suta din populatie il vrea demis pe presedintele Basescu. Totusi, Curtea Constitutionala i-a oferit acestuia o portita de scapare, cu o decizie care a anulat initiativa Parlamentului de a modifica legislatia, pentru a permite demiterea presedintelui cu o majoritate simpla a voturilor electorilor prezenti la urne.
Viitorul presedintelui va fi determinat, asadar, de numarul de voturi, un cvorum de participare fiind necesar. Imediat dupa decizia Curtii, prim-ministrul Ponta le-a scris presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, insistand ca opinia judecatorilor sa fie respectata – ceea ce cu greu poate fi descrisa drept reactie a unui tiran nedemocrat, avid de putere. Ulterior, pe masura ce criza s-a adancit si internationalizat, prim-ministrul a incercat sa actioneze si sa se exprime rational si aparand deciziile Curtii Constitutionale.
Daca si presedintele Basescu ar fi aratat acelasi respect pentru agenda Guvernului si pentru Constitutie, atunci perspectivele economice ale tarii ar fi fost mai surazatoare, iar democratia mai sanatoasa. Speram si ne asteptam ca vointa poporului roman sa triumfe. Pe termen scurt, e o chestiune de prezenta la vot; pe termen lung, e mai mult o chestiune de timp”.
I.R.