Analiza Reuters: Investitorii, bancherii si analistii considera ca cea mai mare problema...

Analiza Reuters: Investitorii, bancherii si analistii considera ca cea mai mare problema este statul roman

0 130

Guvernul Romaniei va trebui sa-si reduca tintele financiare ambitioase pe care si le-a propus sa le realizeze din vanzarea activelor de stat, daca doreste sa mentina calendarul de privatizari, avand in vedere raspunsul pietelor, se arata intr-o analiza realizata de agentia Reuters.

Guvernul Romaniei s-a angajat, in programul convenit cu Fondul Monetar International, sa vanda o serie de participatiuni in companiile de stat, scopul declarat fiind cresterea eficientei economice si reducerea deficitului bugetar.
Executivul nu a specificat tinte exacte in ceea ce priveste preturile pe care intentioneaza sa le obtina si programul a fost intarziat, pe fondul ingrijorarilor legate de majorarea somajului si de acuzatiile opozitiei legate de vanzarea „argintariei” tarii.
Companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz ar putea reprezenta afaceri bune, scrie Reuters.

Statul – inflexibil si ineficient
Si totusi, investitorii, bancherii si analistii considera ca cea mai mare problema este cea a statului roman – considerat inflexibil, ineficient si putin dispus sa accepte verdicte negative ale pietelor si consultantilor.
„Daca situatia se mentine, nimic semnificativ nu se va intampla – e vorba de doar foarte multe hartii plimbate”, spune Matei Paun, managing director la banca de investitii BAC.
Guvernul a incercat intr-adevar sa vanda o participatiune la Petrom, probabil cel mai valoros activ, in iulie. Dar perioada aleasa nu putea fi mai rea, noteaza Reuters, pe fondul crizei datoriilor suverane care zguduia pietele mondiale iar pretul stabilit a fost prea mare, 0,46 lei pe o actiune, iar cotatia bursiera era de doar 0,38 lei.
Guvernul nu a incetat sa afiseze o declaratii pozitive pana in ultimul moment, cand tranzactia a cazut, ceea ce nu a contribuit foarte mult la credibilitatea sa.
Romania a ramas in urma unor tari precum Polonia si Rusia in ceea ce priveste vanzarea activelor de stat pentru a echilibra finantele publice, a atrage investitii si a beneficia de expertiza externa in industriile locale „muribunde”, scrie Reuters. Chiar si Bulgaria – indelung criticata din acest punct de vedere – a reusit sa vanda luna trecuta producatorul local Bulgartabak catre o divizie a bancii rusesti VTB Bank, dupa ani de starturi ratate.

Nu este momentul pentru relaxare – Jeffrey Franks
„Carcase ruginite de fabrici zac la marginea Bucurestiului si a altor orase, unele lucrand cu program redus, altele inchise definitiv. Sectorul de stat este o piatra de moara asupra finantelor publice, cu 1,2 milioane de angajati, aproape o treime din numarul total de angajati”, se arata in analiza Reuter.
Potrivit FMI, datoriile companiilor de stat sunt de circa 20 de miliarde de lei(6,4 miliarde dolari), respectiv 4 la suta din PIB, atat catre alte societati de stat, cat si catre firme private, si reprezinta un obstacol serios in indeplinirea tintei de limitare a deficitului la 3% din PIB in 2012, de la tinta de 4,4% in acest an.
„Cred ca este important ca toata lumea sa recunoasca ca problema cheie pentru o crestere sustenabila pe termen mediu si lung in Romania este rezolvarea problemelor din aceste companii”, a declarat pentru Reuters seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
„Nu este momentul pentru relaxare doar din cauza situatiei macroeconomice sau pentru ca urmeaza alegeri”, a subliniat acesta.

„Nu exista niciodata momentul potrivit, ci doar pretul potrivit”
Actiunile premierului Emil Boc, care a redus deficitul prin masuri dure de austeritate si prin controlul cheltuielilor, sugera ca va reusi in acest efort, scrie Reuters, dar deocamdata nu exista nicio vanzare concreta care sa dovedeasca bunele intentii ale guvernului de la Bucuresti.
Valentin Ionescu, seful bursei de la Bucuresti, recunoastea saptamana trecuta ca nu mai este timp pentru vanzarea actiunilor Transgaz in acest an. Listarea unor companii precum Tarom si CFR Marfa va fi si mai dificila, in conditiile in care aceste societati nu beneficiaza de aceeasi expunere si transparenta.
„Nu exista niciodata momentul potrivit, ci doar pretul potrivit. Cat timp tii la pret?, se intreaba Guy Burrow, partener la firma de consultanta Candole.

Romania nu isi poate permite sa ramana in urma – Mark Mobius
Bancherii spun ca guvernul ar fi putut sa obtina 1,9 miliarde lei din vanzarea actiunilor Petrom dar a refuzat sa vanda sub 2,1 miliarde.
De atunci, actiunile Petrom au mai pierdut 20% si este improbabila obtinerea aceluasi pret in 2012.
„Cred ca lectia din aceasta afacere este ca trebuie intr-adevar sa asculte consultantii pe care ii aleg”, spune Grzegorz Konieczny, care conduce Fondul Proprietatea, care detine 20% din actiunile Petrom.
Seful lui Konieczny, Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe pietele emergente, a criticat saptamana in trecut decizia Romgaz – unde Fondul detine 15% – de a dona 400 milioane lei catre bugetul de stat.
„Romania nu isi poate permite sa ramana in urma, intampina o competitie sustinuta din partea altor piete emergente care sunt intr-adevar decise sa atraga investitii straine”, a notat Mobius.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.