Analiza sem. 1 dezastrele și catastrofele naturale cu pierderi economice mai mici decât în 2014
Dezastrele și catastrofele naturale au produs în prima jumătate a anului 2015 pierderi economice evaluate la 34,7 miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro), cu 37 % mai puțin decât în perioada similară din 2014, potrivit unui studiu publicat marți de firma elvețiană de asigurări Swiss Re, numărul doi la nivel mondial în acest domeniu, informează AFP.
Pierderile provocate de catastrofele naturale au fost de aproximativ 33 de miliarde de dolari (din care 16,5 miliarde acoperiți de companiile de asigurări), față de 54 de miliarde de dolari în primul semestru din 2014 și 99 de miliarde de dolari, media ultimului deceniu pentru primele șase luni din an.
Cele mai costisitoare pentru companiile de asigurări au fost pagubele legate de condițiile climatice din timpul iernii, de furtunile din SUA și Europa. De exemplu, doar furtuna înregistrată în luna februarie în partea de nord-est a SUA a provocat firmelor de asigurări pierderi de 1,8 miliarde de dolari.
În același interval de timp, pierderile legate de dezastrele produse de om, cum ar fi accidentele industriale, s-au cifrat la 4,4 miliarde de dolari, în scădere cu 9 % față de anul trecut. Din această sumă, 3,6 miliarde au fost asumate de companiile de asigurări.
Dezastrele și catastrofele naturale s-au soldat în primele șase luni din 2015 cu 18.000 de morți, dintre care aproximativ 9.000 în urma cutremurului din Nepal.
Pierderile economice relaționate cu acest seism au fost evaluate la 5 miliarde de dolari, din care doar 160 de milioane de dolari vor fi plătiți de companiile de asigurare.
‘Evenimentele tragice din Nepal aduc în atenție utilitatea asigurărilor’, a afirmat economistul-șef al Swiss Re, Kurt Karl. Sumele obținute pe baza asigurării ‘nu diminuează trauma emoțională suferită din cauza catastrofelor naturale, dar pot ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine problemele financiare astfel încât să poată să înceapă să-și reconstruiască viața’, a mai spus el.
Studiul menționează și decesele produse de valul de căldură — cu temperaturi de până la 48 de grade Celsius — din lunile mai și iunie în două țări asiatice: 2.500 în India și 1.500 în Pakistan.
Numărul mare de victime din primul semestru al anului în curs se explică și prin pierderile de vieți omenești din rândul imigranților care au încercat să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană la bordul unor ambarcațiuni. AGERPRES