Andrei Marga sustine ca – Legea Educatiei e o anexa a...

Andrei Marga sustine ca –
Legea Educatiei e o anexa a unor partide si firme

0 410

Mult disputata si contestata Lege a educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial. Practic Legea, care a facut fericit UDMR-ul si a intarit Alinata PDL-UDMR, confform declaratiilor lui Marko Bela, trebuie aplicata. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, sustine ca o reforma chibzuita a educatiei este indispensabila, insa Legea educatiei, adoptata in mod neconstitutional, nu este o lege a reformei, prin ea invatamantul devenind o anexa a unor partide si firme. „Prin legea educatiei de care vorbim, invatamantul devine anexa unor partide si firme – uneori, chiar firme ale autorilor legii. Peste toate, cu felul in care isi trateaza propria criza, cu legea salarizarii, cu legea pensiilor, cu politica externa de azi, cu multe alte reglementari din 2009-2011, Romania etaleaza nepriceperea legislativa, lipsa de cultura a administratiei, isi distruge resurse importante si se izoleaza, devenind tot mai mult o piata pentru produse mult mai competitive”, a afirmat, vineri, rectorul Andrei Marga, intr-un raspuns adresat presei.

Universitarul clujean apreciaza ca „o guvernare responsabila va schimba fara intarziere aceasta lege – care, intre altele, are nevoie de peste 50 de metodologii de aplicare, ce vor aduce o birocratizare sufocanta in educatie -, si va promova o legislatie care sa repuna in miscare energiile”.

Profesorul Andrei Marga arata ca Legea educatiei „ramane cu carentele grave care s-au observat de catre profesori, studenti, parinti, sindicate”, iar aceste carente nu au fost semnalate din interese personale, ci sunt „reale, evidente la orice comparatie cu ceea ce se petrece in lumea de astazi”. Acesta subliniaza ca Romania are nevoie de o legislatie efectiv moderna a educatiei, care sa o ataseze lumii civilizate.

Profesorul Andrei Marga subliniaza, in context, ca prin ceea ce este pozitiv in ea, „legea plagiaza masurile luate in 1996-2000 – curriculum la dispozitia scolii, finantare per capita, raspunderea publica si ierarhizarea institutiilor, descentralizare, depolitizare, abolirea criteriului vechimii in acces la posturi, masurile anticoruptie, concurs pentru functiile de decan si rector, etc. – la care adauga o viziune depasita si o vointa de politizare anacronica”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.