Andrei Plesu are un fix recent: Nationalismul de sorginte religioasa(?!).

Andrei Plesu are un fix recent:
Nationalismul de sorginte religioasa(?!).

1 834

Ventilator puternic al ideilor antioccidentale, Biserica Ortodoxa a fost si ramane o sursa importanta a noului nationalism.Cel putin alte doua evenimente recente au incins spiritele in plan religios, ambele purtand in subtext mesajul pur nationalist: constructia unei mari moschei la Bucuresti, exploatata electoral de candidatii la primarie, si controversata piesa a trupei TAXI pe tema constructiei Catedralei Mantuirii Neamului. Adversarii moscheii si sustinatorii Catedralei au invins, in cele din urma, la scor, dovedind ca sunt multi si foarte agresivi,avertizeaza schioid filozoful.

Nationalismul economic.
Au incubat in ultimul timp o serie de idei care exprima frustrare si complexe anti-occidentale. Am vazut cu totii lozincile impotriva multinationalelor la unele proteste civice, i-am auzit cu totii pe oamenii de afaceri autohtoni acuzand favorizarea companiilor straine sau plangandu-se ca sunt scosi din piata prin intermediul anchetelor penale pentru a le face loc strainilor. L-ati auzit de curand pe fostul sef al fiscului acuzand un ambasador ca a intervenit pentru companiile tarii sale sau pe fostul fostului presedinte, reprosandu-le ambasadorilor ca „se duceau la minister cu firmulita de mana”. CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI 1
In fine, am asistat la o adevarata campanie impotriva supermarketurilor: ba sa fie inchise in week-end pentru a favoriza productia autohtona in piete, ba sa fie suprataxate etc. Hypermarket-ul a devenit, inca de pe vremea guvernarii Ponta, inamicul public  numarul 1 tot ca parte a unei strategii politice.(?!!)`

Nationalismul expandat mediatic.
Apologetii romanismului, de la Realitatea TV si Antena 3 sunt  principalele difuzoare ale  „mesajului nationalist”, dar in mediul online au proliferat site-urile care propaga in mod direct sau subliminal mesajele patriotarde sau vadit anti-occidentale. O buna parte din media nu doar ca preia mesajul nationalist din sursele mentionate mai sus, dar reprezinta ea insasi o sursa importanta care alimenteaza publicul cu ideea fixa a exceptionalismului romanesc, umbrit de conspiratia strainilor (oricare ar fi ei, ungurii, americanii, europenii, evreii).
Se remarca doua tendinte periculoase in discursul media: resuscitarea antisemitismului si a intolerantei etnice. A se vedea iesirile impotriva musulmanilor sau rabufnirile violent antimaghiare (B1 TV a primit una din cele mai mari amenzi de la CNA din cauza unei diatribe anti-maghiare a lui Radu Banciu). Acestea se traduc uneori in actiune si se manifesta din plin pe retele de socializare, in comentariile cititorilor pe net, nu doar in presa mainstream. Ce-ar fi sa le interzicem, dle Plesu, ca in Coreea de Nord?
O editura a publicat de curand o carte cu continut profund antisemit, intitulata „Holocaustul: gogorita diabolica”, in ciuda faptului ca legislatia penala a Romaniei pedepseste negarea Holocaustului. Aici aveti dreptate: Cartea, scoasa la vanzare intr-o librarie din centrul Capitalei, a fost intre timp retrasa.
Deci exista luciditate in Romania, nu antisemitism!…
Dar pe de alta parte, UDMR „descopera” tot mai multe situatii conflictuale intre romani si maghiari. (Dar nu se spune de cine sunt declansate conflictele!)
Un recent sondaj intern al UDMR realizat in judetele maghiare, la intrebarea „care dintre raspunsuri ar caracteriza cel mai corespunzator relatia romanilor cu maghiarii?”, avem urmatoarele raspunsuri:  relatie de cooperare – 34,4%, nu stiu, nu raspund – 3,5%, neinteresare reciproca – 19,9%, relatie conflictuala – 42,2% plesu-692x360
Dle Plesu,noi forumul civic am facut un sondaj similar intre romanii de-acolo si ne-a iesit exact invers! De ce tineti cu „ursu”care minte,domnu’ patriot justitiar?

Nationalismul ca tendinta globala.
Fenomenul migratiei, atentatele de la Bruxelles si Paris, cazul Barnevernet din Norvegia au generat puternice sentimente de frica, de nesiguranta sau de repulsie fata de Occident in general. Din pacate, Occidentul insusi tinde sa se inchida, sub presiunea partidelor extremiste si xenofobe care castiga teren, ceea ce pune sub semnul intrebarii intreg sistemul de valori pe care se bazeaza Uniunea Europeana, grav amenintata de Brexit. In plus, regiunea a cazut sub vraja nationalismului agresiv (Ungaria, Polonia).
Din pacate, tendinta de izolare si inchidere se manifesta nu doar pe continentul european, ci si in Statele Unite.(Vai de mine!)
Candidatul republicanilor, Donald Trump, s-a remarcat printr-un discurs violent impotriva imigrantiei ilegale, xenofob si izolationist. Nu e clar, prin urmare, cat din nationalismul autohton este productie proprie si cat vine din efectul de contaminare. Asa e, don’ Plesu, Trump s-a contaminat de la Marian Munteanu…
Bai nene, vino-ti in fire, cine te strange de boashe? De unde ai mai scos prostia ca: Romania tocmai se aseaza si ea pe harta cu o problema de care scapase in ultimii ani(?!). (ddr)

COMENTARII

  1. Ca stat european, deși fondată pe principiul naționalităților, România este astăzi o națiune civică, seculară și multiculturală. În mod tradițional ea este un spațiu de imigrare iar nu de emigrare (cu excepția relativă a ultimei jumătăți de secol), care nu se teme de străini tocmai întrucât i-a asimilat în mod pașnic pe toți cei care s-au stabilit pe teritoriul ei.
    Că au venit aici ducând în mână ramura de măslin, sau cu sabia „au cerut pământ și apă”, toți străinii ajunși pe teritoriul românesc, s-au făcut, vorba poetului, o… apă și-un pământ. În felul ei, România este un creuzet cultural (melting pot) , cu mențiunea că în el nu se topesc și se amestecă identități diferite, ci identitățile sosite mai târziu se integrează într-un fond preexistent care astfel se transformă mereu, rămânând în esență același (sic!).
    Spre a-și feri supușii de o asemenea asimilare, Imperiul Otoman,marea Putere de atunci… le-a interzis musulmanilor să se stabilească la nord de Dunăre, în Principatele danubiene, să își întemeieze aici afaceri sau să își construiască moschei. De aceea peisajul românesc nu este marcat de prezența pitorească a minaretelor, cum se întâmplă în Balcani. “Visul românesc” a fost pacea; spre deosebire de “visul american” care este dominația.Sa nu bage de seama dl.Plesu tocmai „chestia” asta (?!) descoperind ,in stil comunisr „recrudescente nationalist-extremiste”

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.