Angiograful de la Brasov – obiect de muzeu

Angiograful de la Brasov – obiect de muzeu

0 263

Unul dintre cele mai costisitoare aparate achizitionate de Spitalul Judetean Brasov este tinut pe post de muzeu.
Dat fiind ca spitalul se afla in administrarea Consiliului Judetean, politicienii se vad indreptatiti in calitatea functiei lor sa se arate nemultumiti de acest fapt.
Deputatul PSD Constantin Nita s-a declarat zilele trecute revoltat de acest fapt.
Angiograful, cu ajutorul caruia se pot face investigatii detaliate asupra potentialelor afectiuni ale inimii, este pastrat pe post de… decor.
„M-am implicat personal, in anul 2007, in aducerea la Brasov, gratis, a acestui echipament care valoreaza 1,7 milioane de euro. De atunci, aparatul nu a fost pus in functiune. Oare chiar nu putem gasi un cardiolog pe care sa il specializam si care sa utilizeze echipamentul?! Nu avem specialisti?!”, a spus Nita, citat de Transilvania Expres.
Angiograful este un sistem complex cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor. Interventia se deruleaza intr-o incapere asemanatoare unei sali de operatii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanta de contrast la nivelul vaselor care urmeaza a fi investigate. Foarte important este ca, pe langa diagnosticul care se realizeaza in urma acestei interventii, se poate face si un tratament endovascular al unor afectiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatarile unor stenoze apartinand arterelor periferice (la membrele superioare si inferioare), dar si viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizeaza inima.
Pacientul care apeleaza la aparatul angiograf va scapa astfel de o interventie chirurgicala. Inainte de inceperea investigatiei, pacientului i se face anestezie locala. E nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore dupa o angiografie, iar taietura masoara sub un centimetru si nu necesita sutura. Componentele sunt aceleasi cu ale unui aparat complex de radiologie caruia i s-au mai adaugat softuri speciale: componenta de substractie digitala (care permite o foarte buna vizualizare a structurilor) si softuri speciale de hemodinamica prin care se urmareste in permanenta situatia hemodinamica a pacientului (tensiune, puls, electrocardiograma, presiune).
Persoanele spitalizate beneficiaza de aceasta investigatie in mod gratuit.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.