ANM: Regimul in perioada martie-mai
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) estimeaza ca in urmatoarele trei luni, in Romania, vremea va fi, in general, incadrata in limite apropiate de mediile multianuale lunare. Potrivit specialistilor romani, care au la baza informatiile primite de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF), in perioada martie – mai 2011, atat regimul termic al aerului, cat si nivelul precipitatiilor vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare si anuale in cea mai mare parte a zonelor.
Astfel, in martie, regimul termic al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale lunare pe aproape intreg teritoriul, exceptand unele areale din nord-vestul tarii, unde valorile termice pot fi sub normele climatologice, iar in sud-est peste mediile multianuale lunare.
De asemenea, cantitatile de precipitatii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in cea mai mare parte a zonelor. In centrul si nord-vestul tarii vor fi posibile cantitati peste mediile multianuale, iar local in sud-vest, sub normele climatologice lunare.
In luna aprilie, temperaturile medii lunare vor prezenta valori apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, iar in sud-vestul, sudul si local in centrul tarii, acestea se pot situa sub mediile multianuale lunare.
Totodata, sub aspect pluviometric, precipitatiile vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar in centrul si estul teritoriului, cantitatile vor fi peste mediile multianuale. Local, in sud-vest sunt posibile cantitati de precipitatii sub mediile multianuale lunare.
Din informarea ANM reiese faptul ca in luna mai, regimul termic al aerului va prezenta valori apropiate de mediile multianuale lunare in cea mai mare parte a tarii, iar local in sud-vestul teritoriului, valorile temice vor fi sub normele climatologice.
Cantitatile de precipitatii lunare vor inregistra valori apropiate de normele climatologice in majoritatea zonelor tarii, iar local in centrul teritoriului, precipitatiile vor fi peste mediile multianuale.
Specialistii ANM precizeaza ca informatiile actuale nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-3 luni, avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%.
Estimarile sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.