ANRE ne indeamna sa uitam de gazul metan!

ANRE ne indeamna sa uitam de gazul metan!

0 158

Inaca de saptamana trecuta (joi), Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca, de la 1 iulie, pretul gazelor platit de populatie va creste cu 12,5 procente. ANRE o institutie a statului de drept care ar trebui sa apere interesul public nu face altceva decat sa valideze o spirala aberanta a cresterii preturilor.
Noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6 la suta fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5 la suta fata de cele curente).
In prezent, pretul de import al gazelor este de circa 480 de dolari pe mia de metri cubi, in crestere de la 370 dolari pe mia de metri cubi la inceputul anului si de la 420 de dolari pe mia de metri cubi in aprilie.
Romania importa circa o treime din consumul intern de gaze, din Rusia.
Pretul gazelor se modificase, ultima data, la 1 februarie, cand acestea s-au scumpit cu 8,5 la suta pentru populatie. La acea data, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 5 procente, iar cel al gazelor din import cu circa 17 la suta.

Furnizorii de gaz multumiti …partial!
Majorarea de tarif stabilita de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energetic acopera doar partial costurile Distrigaz Sud, prin urmare reprezentantii distribuitorului vor pregati toate elementele necesare pentru ca ANRE sa aprobe o noua majorare a pretului gazelor in octombrie, potrivit unui comunicat al companiei.
Oficialii Distrigaz Sud au reiterat ca majorarea solicitata de la 1 iulie, respectiv de 22 procente, este determinata de pretul ridicat al petrolului, care se reflecta in cel al gazelor pe pietele internationale.
*Avand in vedere ca procentul aprobat de catre ANRE se situeaza semnificativ sub cel care ar fi permis functionarea societatii in conditiile normale de piata si pentru a limita pierderile, vom fi nevoiti sa adoptam o atitudine mai drastica in ceea ce priveste gestionarea recuperarii sumelor facturate. De asemenea, un astfel de dezechilibru intre pretul de achizitie al gazului si cel de vanzare ar putea avea un impact negativ asupra securitatii aprovizionarii cu gaz natural pentru perioada iernii si va fi afectata si sanatatea financiara a societatii, aceasta conditionand realizarea ameliorarii calitatii serviciilor oferite clientilor”, precizeaza reprezentantii companiei distribuitoare de gaze.
De asemenea, acestia au aratat ca furnizorii de gaz natural inregistreaza pierderi importante (E.ON Gaz Romania are deja pierderi de 40 milioane de lei), din cauza faptului ca tariful de achizitie a gazelor din import nu este corelat cu cel de vanzare.
Directorul general al distribuitorului de gaze E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak, a declarat pentru Rompres ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei va fi nevoita sa majoreze preturile si la 1 octombrie, intrucat cresterea anuntata nu este suficienta pentru a acoperi costurile de import al gazelor pana la finele anului.
Potrivit acestuia, tariful reglementat al gazelor se va majora cu siguranta, inca o data, in al patrulea trimestru, cand preturile de import vor atinge 600 de dolari pe mia de metri cubi.
Reprezentantii E.ON Gaz au aratat ca majorarea cu 11,6 la suta a pretului gazelor naturale operata de Agentia Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) nu permite E.ON Gaz Romania sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici.
Hajdinjak declarase, in urma cu o saptamana, ca pretul gazelor ar trebui sa creasca cu 24 la suta de la 1 iulie, pentru ca distribuitorul sa isi acopere pierderile cauzate de costurile mari cu importul de gaze, nereflectate in tariful final.
Scumpirea gazului metan va da startul la un lant imens de scumpiri: energie electrica, alimente, utilitati, bere, tigari si o inflatie care nici macar la rugamintele lui Isarescu nu va mai raspunde. Ce fac conducatorii? Invitati sub umbrela unui Cotroceni tot mai depasit si de decor mimeaza preocuparea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.