Antartica si Groenlanda se topesc
Omenirea este in prag de colaps, atat din punct de vedere economic cat si … ecologic. Daca despre economie se vorbeste pe toate posturile tv si in toate ziarele, despre partea ecologica, stirile vin tot mai greu si sunt bagate tot mai putin in seama. O alta stire alarmanta vine insa din partea unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, studio care anunta ca inundatiile care au loc sub calota glaciara ce acopera continentul antarctic si Groenlanda contribuie la topirea ghetarilor si la cresterea nivelului marilor.
Concret, viteza de topire a ghetarului Byrd, situat in estul continentului antarctic, a crescut cu 10% in perioada decembrie 2005 – februarie 2007 fata de media anilor precedenti, a constatat o echipa de cercetatori americani. Aceasta topire accelerata s-a produs atunci cand doua lacuri subterane, aflate la 200 de kilometri in amonte de ghetar, s-au golit si au revarsat 1,7 kilometri cubi de apa, provocand astfel o inundatie subterana de mari proportii, a precizat Leigh Stearns, de la Universitatea Maine, care a folosit datele transmise de un altimetru cu laser de la bordul satelitului ICESat al NASA. „Apa actioneaza ca un lubrifiant, reducand frecarea la baza ghetarului si accelerand astfel topirea acestuia”, a explicat, intr-un comentariu aparut la acest studiu, expertul Helen Fricker, de la Institutul de oceanografie Scripps, din La Jolla, California.
Viteza de topire a ghetarilor din Antarctica si Groenlanda, care, ca si ghetarul Byrd, creeaza cursuri de apa ce se varsa in mare, influenteaza in mod direct nivelul oceanelor si al marilor. Cresterea acestui nivel, care in prezent este de 3 milimetri pe an, reprezinta un serios motiv de ingrijorare pentru numeroasele comunitati umane de pe coasta sau pentru statele insulare din zona.
Previziunile actuale ale Grupului Interguvernamental al Expertilor in domeniul Climei (Giec), care anticipau o crestere a nivelului marilor de 18 pana la 59 de centimetri pana in anul 2100, nu au luat in calcul evolutia viitoare a calotelor polare din Antarctica si Groenlanda.