Anticonceptionalele – pareri PRO si CONTRA

Anticonceptionalele – pareri PRO si CONTRA

0 159

Anticonceptionalele sunt acele pilule care va apara de o sarcina nedorita.
Istoria acestor medicamente se intoarce in timp pana la cel de-al doilea Razboi Mondial cand au inceput sa fie facute primele experimente. Din 1965 au inceput sa fie folosite pe scara larga, intai in SUA si apoi in Anglia.
In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie, mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosului decret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina. Ilegal, in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSS si Bulgaria.
Dar ce gandeste femeia anului 2010 despre aceasta metoda de prevenire a unei sarcini nedorite?!
Multe femei acuza, in primul rand, in cazul administrarii acestor pilule fara recomandarea medicului, adaugarea unor kilograme in plus la silueta. Pentru ca fiecare organism reacitoneaza altfel cand este vorba de introducerea unor substante straine, iar gama de pilule de pe piata este extrem de variata, este important ca ginecologul sa fie cel care prescrie un anumit tip de anticonceptionale.
Printre avantajele acestor pilule, enumeram:
Conform unor date statistice, anticonceptionalele au o eficacitate mult ridicata fata de alte tipuri de metode contraceptivel.
De asemenea, sarcina nedorita nu este singurul lucru asupra caruia actioneaza, anticonceptionalele diminuand durerile menstruale. Ele reduc cantitativ sangerarea menstruala si totodata o regleaza. Dupa cateva luni de administrare a pastilelor, vei sti exact care este prima zi a ciclului menstrual.
Ultimele cercetari in domeniu arata ca aceste pilule sunt capabile sa preina cancerul ovarian, pentru ca diminueaza ovulatiile si variatiile hormonale pe care corpul le produce. De asemenea, anemia si chisturile ovariene apar mai rar in cazul persoanelor care iau anticonceptionale.
Ca orice medicament, si acesta are un revers al medaliei, printre dezavantajele pe care le implica fiind faptul ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, pentru ca nu blocheaza virusurile cu transmitere sexuala si bacteriile din sfera genitala.
Daca cititi prospectul unui anticonceptional, sigur veti renunta sa-l mai luati. Ca orice medicament, are o serie de efecte adverse care pot sa nu sa apara in functie de organismul fiecaruia. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: dureri de cap, modificari ale dispozitiei, eventuale sensibilitati ale sanilor si chiar cresterea in greutate.
Conf. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului clinic de obstetrica-ginecologie „Panait Sirbu” din Bucuresti explica totusi: „Sunt sute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, de ani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient, ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca in toata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dar a critica aceste metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o rata de esec este absurd. A vedea cele 3-5% de esec si a face abstractie de cele 95-97% de reusite mi se pare absurd.”
Ele sunt insa contraindicate urmatoarelor persoane: fumatoare, peste 35 de ani, care sunt hipertensive sau au probleme circulatorii, cei diagnosticati cu cancer la san sau boli ale ficatului: icter, ciroza, etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.