Anticoruptie in UE – Rezolutia PE pe tema relizarii unui mecanism specific

Anticoruptie in UE – Rezolutia PE pe tema relizarii unui mecanism specific

0 127

Parlamentul European a adoptat joi, 15 septembrie, rezolutia initiata de europarlamentarul PDL Monica Macovei privind aplicarea unui mecanism anticoruptie la nivelul Uniunii Europene. Prin acest document, Parlamentul lanseaza un apel catre toate statele membre sa isi imbunatateasca transparenta, sa clarifie si sa elimine ambigutatile, sa adapteze legislatia sau sa introduca norme.
Prin rezolutia adoptata joi, deputatii europeni solicita stabilirea de norme minime atat privind definirea coruptiei, cat si pentru sanctiunile aplicabile. In plus, ei le cer statelor membre un angajament politic clar pentru punerea in practica a acestor norme.
Pierderile provocate de coruptie se ridica la 120 miliarde de euro pe an, o suma similara cu bugetul anual UE. „Cetatenii europeni, care respecta legile si care platesc taxe – din tara mea, Romania, si din toate Statele Membre – trebuie sa fie siguri ca banii nu se scurg in coruptie, frauda si abuzuri; mai ales acum, cand avem si discutam de diverse forme de asistenta financiara in cadrul Uniunii”, a declarat Monica Macovei in cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind Rezolutia referitoare la eforturile Uniunii Europene de combatere a coruptiei.
Parlamentul European solicita Comisiei sa prioritizeze lupta impotriva coruptiei si sa emita rapoarte anticoruptie intermediare pana la sfarsitul anului 2012, adica mai devreme decat propunerea initiala a Comisiei, prezentate in luna iulie. Totodata, reguli armonizate sunt necesare pentru protectia persoanelor care denunta abuzuri (inclusiv a protectiei impotriva proceselor intentate pentru calomnie si defaimare si a acuzatiilor in penal) si incriminarea imbogatirii ilicite, sa arata in textul rezolutiei PE.
Patru din cinci cetateni UE considera coruptia drept o problema grava in statul membru de origine (Eurobarometrul 2009 privind atitudinea europenilor fata de coruptie) si 88% dintre respondentii din cadrul consultarii publice din 2008 privind Programul de la Stockholm considera ca UE ar trebui sa faca mai mult in ceea ce priveste lupta anti-coruptie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.