Antidepresive nu sunt eficiente?

Antidepresive nu sunt eficiente?

0 169

Doua studii distincte publicate in reviste stiintifice britanice aduc in discutie folosirea medicamentelor neuroleptice si antidepresive pentru tratarea bolnavilor de dementa, in cadrul unei Conferinte internationale pe tema maladiei Alzheimer ce se desfasoara la Paris, transmite luni AFP.
Prof. Sube Banerjee, de la King’s College, Londra, autorul in 2009 a unui studiu cu privire la folosirea abuziva a medicamentelor antipsihotice (neuroleptice) in tratarea maladiei Alzheimer, a realizat un nou studiu in care demonstreaza ca doua dintre antidepresivele prescrise foarte frecvent in cazul pacientilor bolnavi de dementa nu au efecte benefice importante dar au efecte secundare periculoase.
In cadrul acestui studiu publicat online de revista The Lancet, Prof. Banerjee a apelat la voluntari britanici cu maladia Alzheimer in stadiu incipient si suferind de depresie. Acestia au fost impartiti in trei grupuri de cate 100 de pacienti, doua dintre grupuri primind cate un medicament antidepresiv – sertralina sau mirtazapina – iar al treilea grup primind un placebo si fiind pastrat ca grup martor.
Cercetatorul britanic nu a identificat nicio ameliorare a depresiei in curs de trei luni la cele trei grupuri. In plus, starea generala a pacientilor care au primit antidepresive era mai putin buna decat cea a celor care au primit un placebo, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor.
„Cele doua clase de antidepresive, ce sunt cel mai frecvent prescrise in cazurile de Alzheimer, nu sunt mai eficiente decat un placebo. Medicii trebuie sa regandeasca tratamentul pentru bolnavii de dementa depresivi si sa-i reconsidere obiceiul de a prescrie antidepresive”, sustine cercetatorul britanic.

Un alt studiu, publicat online in British Medical Journal, sustine ca medicamente anti-inflamatoare asa cum este paracetamolul pot fi mai eficiente in a-i calma pe pacientii agitati atinsi de dementa, decat medicamentele neuroleptice prescrise de obicei in astfel de cazuri.
Agitatia si agresivitatea sunt unele dintre cele mai frecvent intalnite simptome ale cazurilor avansate de dementa. Aceste comportamente sunt de obicei tratate cu medicamente neuroleptice.
Acest studiu a fost realizat de o echipa de cercetatori britanici de la King’s College, alaturi de colegi norvegieni pe 352 de pacienti novergieni atinsi de forme moderate si severe de dementa.
Jumatate dintre acestia au continuat sa primeasca tratamentul obisnuit, ce include neuroleptice si antidepresive. Cealalta jumatate a fost tratata cu banalul paracetamol (70%) si respectiv cu buprenorfina (medicament folosit ca substitut pentru heroina) pentru 20% iar ultimii 10% au primit morfina.
O reducere semnificativa a gradului de agitatie a fost observata dupa 8 saptamani la cel de-al doilea grup, prin comparatie cu cel dintai.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.