Anul 2025 începe cu extinderea BRICS cu încă nouă țări

Anul 2025 începe cu extinderea BRICS cu încă nouă țări

1 16

Belarus, Bolivia, Indonezia, Kazahstan, Thailanda, Cuba, Uganda, Malaezia și Uzbekistan au devenit oficial, de la data de 1 Ianuarie 2025, parteneri ai formatului de cooperare economică și politică BRICS, condus de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Numărul țărilor care au depus cereri de aderare la BRICS este de 35, format care include sesiuni speciale de coordonare pe teme economice, financiare, de politică externă, răspuns la provocările climatice, securității alimentare și energetice globale, dar și reuniuni la nivel de lideri.
După extinderea din 2023 decisă în Africa de Sud și extinderea decisă în 2024 la Kazan în Rusia, între țările care manifestă interes pentru cooperarea cu formatul BRICS se regăsesc: Azerbaidjan, Bangladesh, Bahrain, Burkina Faso, Venezuela, Honduras, Zimbabwe, Cambodgia, Columbia, Republica Congo, Laos, Kuweit, Maroc, Myanmar, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Palestina, Senegal, Siria, Ciad, Sri Lanka, Guineea Ecuatorială, Sudanul de Sud. De asemenea, Turcia – țară NATO, a exprimat intenția de a se alătura BRICS.
Aderarea la BRICS a țărilor bogate în resurse, cum ar fi Kazahstan și Uganda, oferă oportunități de stimulare a comerțului în cadrul formatului, iar economiile din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia și Malaezia, fiind așteptat să crească influența BRICS, consolidând poziția globală.
Odată cu aderarea noilor state, BRICS își extinde și consolidează poziția de forum al economiilor în curs de dezvoltare, țări care capătă o vizibilitate și o voce sporite în cadrul noii ordini mondiale multipolare.
Pe de altă parte, în 2024, economiile țărilor BRICS însumau aproximativ 37,3% din PIB-ul și populația globală. La aceasta se adaută 4% adus de noii membri, fiind așteptat ca aceștia să adică formatului o contribuție sporită în plan politic global, mai degrabă decât în plan economic.

Mai mult, extinderea BRICS este alteptat să accelereze procesul de reformare al organizațiilor internaționale precum ONU și OMC, în care este solicitată o mai mare reprezentare a țărilor cele mai sărace și în curs de dezvoltare.
Potrivit deciziilor adoptate la Summitul liderilor BRICS organizat la Kazan (Rusia), în luna Octombrie 2024, a fost aprobat noul statut de „țară parteneră”, statut care prevede participarea permanentă la sesiunile speciale ale summiturilor BRICS și ale reuniunilor miniștrilor de externe.
Bazat pe neconfruntare ideologică, BRICS devine tot mai atractiv, în condițiile în care în ultimii ani Occidentul colectiv dominat de SUA a demonstrat condiționalități economice pe baza ideologiilor politice și o escaladare condiționată în procesul de înarmare economică.
Fiind un format incluziv și deschis, în cadrul BRICS nu există presiuni, inclusiv în cadrul Noii Bănci de Dezvoltare, cunoscută sub numele de Banca de Dezvoltare BRICS, fiecare țară are cote egale și ponderi de vot, care nu țin cont de diferențele economice.
În 2025, președinția BRICS va fi deținută de Brazilia, țară care a anunțat că își va derula misiunea sub mesajul „consolidarea cooperării în Sudul Global, pentru o guvernare mai incluzivă și durabilă.”

Autor: Dan Tomozei
Sursa: Dan Tomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.