APA DE SUPRAFATA, LA NIVELUL EUROPEI, INTR-O STARE ECOLOGICA BUNA!

APA DE SUPRAFATA, LA NIVELUL EUROPEI, INTR-O STARE ECOLOGICA BUNA!

0 451

Mai mult de jumătate dintre apele de suprafață din Europa s-ar putea prezenta într-o stare ecologică bună la finele anului 2015, în timp ce, în cazul a 40% dintre corpurile de apă de suprafață, starea chimică rămâne necunoscută, se notează raportul „Mediul european – starea și perspectiva 2015” – SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu /AEM/.
‘În 2009, 43% din corpurile de apă de suprafață erau într-o stare ecologică bună sau foarte bună, însă obiectivul Directivei-cadru privind apa de a ajunge la o stare ecologică bună până în 2015 este probabil de a fi atins de doar 53% din corpurile de apă de suprafață (…).
Preocupările legate de starea ecologică a corpurilor de apă de suprafață sunt mai pronunțate pentru Europa Centrală și de Nord-Vest, în zonele cu practici agricole intensive și densități mari ale populației. Starea apelor de coastă și de tranziție din regiunea Mării Negre și din regiunile mari ale Mării Nordului reprezintă și ea o preocupare.
Starea chimică reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Circa 10% din râuri și lacuri se află într-o stare chimică deficitară, hidrocarburile aromatice policiclice fiind o cauză răspândită a stării deficitare a râurilor, iar metalele grele contribuind în mod semnificativ la starea deficitară a râurilor și lacurilor. Circa 25% din apele subterane au o stare deficitară, nitrații fiind principala cauză. De remarcat că starea chimică a 40% din apele de suprafață din Europa rămâne necunoscută’, se menționează în studiul european.
Conform sursei citate, apele Europei sunt mult mai curate decât în urmă cu 25 de ani, datorită investițiilor în sistemele de colectare a apelor uzate pentru a reduce poluarea determinată de tratarea apelor urbane reziduale.

Cu toate acestea, în studiul SOER se menționează faptul că peste 40% dintre râuri și din corpurile de apă costiere sunt afectate de poluarea difuză generată de agricultură, iar între 20% și 25% dintre acestea sunt supuse unei poluări punctuale, de exemplu, de la instalațiile industriale, sistemele de colectare a apelor uzate și stațiile de tratare a apelor reziduale.
Pe de altă parte, nivelurile de nutrienți din corpurile de apă dulce sunt în scădere, iar nivelurile medii de fosfați și nitrați din râurile europene s-au diminuat cu 57%, respectiv cu 20% între anii 1992 și 2011.
‘Aceasta reflectă îmbunătățirile în domeniul gestionării apelor reziduale și reducerea nivelurilor de fosfor din detergenți, mai degrabă decât efectul măsurilor de reducere a aporturilor de nitrați din agricultură la scară europeană și națională’, reiese din concluziile cercetării europene.
Potrivit raportului anual al AEM privind calitatea apelor de scăldat din Uniunea Europeană, Cipru, Luxemburg și Malta se află pe primele locuri în clasament, în timp ce România ocupă ultima poziție, după Albania.
Țările în care se găsesc cele mai multe locuri de scăldat unde calitatea apei este nesatisfăcătoare sunt: Italia (197 locuri), Franța (105) și Spania (67).
Circa 85,5% din locurile aflate la malul mării au ape excelente. Cele mai bune destinații europene din acest punct de vedere sunt Croația, Malta, Cipru, Grecia, Portugalia și Italia, apoi Spania și Franța, ultima cu o rată a excelenței de 77,3%.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.