Apalasii – un fel de Carpati din estul Statelor Unite
Apalasii americani si Carpatii romanesti sunt mai inruditi decat par la prima vedere. Cercetatori americani au descoperit pe vaile din Statele Unite capite de fan ca in Maramures, dar nici ritmurile muzicii traditionale romanesti nu sunt straine peisajului cultural american
Apalasii americani si Carpatii romanesti sunt mai inruditi decat par la prima vedere. Cercetatori americani au descoperit pe vaile din Statele Unite capite de fan ca in Maramures, dar nici ritmurile muzicii traditionale romanesti nu sunt straine peisajului cultural american.
Cercetatorii americani si romani au comparat cele doua zone in studii stiintifice complexe pe care le-au prezentat la o prima mare conferinta romino- americana, organizata de Facultatea de Litere din Brasov.
Peste 60 de cercetatori americani si romani au venit la Brasov pentru a-si prezenta studiile stiintifice despre evolutia comunitatilor montane, comparand modul de viata si traditiile specifice asezarilor din jurul Apalasilor americani si Carpatilor romanesti.
Potrivit lui Adrian Lacatus, decanul Facultatii de Litere, in Statele Unite cultura Apalasilor are deja o traditie in cercetare iar partenerii romanii vor sa imprumute metodologii, sa schimbe concepte si sa initieze cercetarea integrata si interdisciplinara a vietii sociale, a naturii, si a mediului in Carpati.
Desi pare greu de crezut, cele doua lanturi muntoase sunt foarte asemanatoare, a descoperit un cercetator de la o Universitate din Washington DC.
Profesorul a cercetat Maramuresul dar si traditiile din comunitati lipsite de curent electric. In mod surprinzator, traditii similare a descoperit si in Apalasii americani. Ronald E Hawkins jr. – consilier pentru Relatii Publice la Ambasada USA, considera ca scopul principal al acestor proiecte este de a aduce impreuna oamenii care au lucruri in comun, precum agricultura, folosirea pamintului si aspecte alediferitelor culturi din munti.
Un alt proiect de cercetare a vizat decoperirea punctelor comune dintre muzica olteneasca si cea americana din comunitatile situate in jurul muntilor Apalasi. Chiar si ritmul are puncte comune.
Muntii Apalasi, din estul Americii de Nord, sunt mai scunzi, dar mult mai vechi decat Muntii Stancosi, din vest. Cel mai inalt varf din Apalasi este Muntele Mitchell, din Carolina de Nord, care atinge o inaltime de 2.037 m. Lucrarile conferintei internationale organizate de facultatea de litere din Brasov s-au desfasurat pana pe date de 9 octombrie in Aula Universitatii.
Vifor Rotar