APAPR: Pensia facultativa un beneficiu si pentru firme

APAPR:
Pensia facultativa un beneficiu si pentru firme

0 263

Contributia platita de o companie la un fond de pensii private facultative pentru un angajat este cu 5% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata catre stat ale firmei, comparativ cu oferirea unei prime (bonus in „cash”) sau a unei majorari salariale, arata un calcul dat publicitatii miercuri de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Acest lucru este valabil incepand cu 1 ianuarie anul acesta, cand deductibilitatea fiscala in cazul pensiilor private facultative s-a extins de la impozitul pe venit/profit si catre unele contributii sociale.”Oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal si poate creste profitul companiei cu 4%-5%. In acelasi timp, salariatul castiga la venitul sau net 2,3% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash”, conform calculelor prezentate de APAPR, asociatia care reprezinta interesele administratorilor de fonduri de pensii private.

Asociatia informeaza ca potrivit legislatiei in vigoare, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, in limita a 400 de euro pe an (circa 142 de lei pe luna), de la urmatoarele obligatii fiscale:
– impozitul pe venit (16% la angajat);
– impozitul pe profit (16% la companie);
– contributiile de asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator);
– contributia de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

La sfarsitul anului trecut, un numar de 221.600 de romani contribuiau in sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III).

Potrivit APAPR, in 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi suporta singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator + angajat). Deducerea fiscala se acorda in aceeasi masura (400 de euro pe an) atat pentru companie, cat si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an, de la impozit si contributiile descrise anterior.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.