Aparatul genital feminin

Aparatul genital feminin

0 158

Pare ciudat, dar s-a dovedit ca multe femei, mai ales din cele tinere, nu-si cunosc propriul organism si mai ales partea sa sensibila, aparatul genital feminin. Pentru a se ingriji corect si pentru a preveni eventualele probleme de sanatate care pot sa apara in legatura cu aparatul reproducator feminin, iata cateva notiuni depre alcatuirea sa si care este modalitatea de functionare si ingrijire a acestuia.
Organele genitale feminine sunt situate in interiorul corpului (organe genitale interne -ovarele, trompele, uterul si vaginul ) si exterior (organe genitale externe – vulva).
Ovarele sunt in numar de doua, situate de o parte si de alta a uterului si indeplinesc doua functii importante. Ovarele secreta hormonii sexuali feminini si elibereaza ovulele care, daca sunt fecundate de un spermatozoid, dau nastere unei noi vieti.
Organul care adaposteste noua viata timp de circa 9 luni este uterul. El comunica cu vaginul in partea inferioara prin intermediul colului uterin, si cu ovarele prin cele doua trompe la partea superioara. De retinut este ca trompele reprezinta locul unde are loc fecundarea (ovulele se intalnesc si se unesc cu spermatozoizii dand nastere celulei ou – zigotul).
Este de asemenea important de stiut ca in cazul bolilor cu transmitere sexuala (BTS) exista riscul blocarii permeabilitatii trompelor si acest lucru conduce la incapacitatea femeii de a ramane insarcinata.

Zona genitala externa poarta denumirea de vulva, cu buzele mari si buzele mici, clitoris si partea pelviana.

Incepand cu varsta pubertatii, survin transformari ale corpului care se concretizeaza cu aparitia caracterelor sexuale si instalarea ciclurilor menstruale. In mod normal fiecare femeie, din faza pubertatii si pana la menopauza, are o sangerare pe cale vaginala o data pe luna. Este vorba de menstruatia care dureaza 3-5 zile si apare din nou dupa 25-30 zile.
Menstruatia regulata si ritmica din punct de vedere al manifestarii cantitative si cronologice da un semn ca organismul femeii functioneaza normal si de asemenea ca nu a avut loc fecundarea ovulului. De altfel, unul dintre primele semne ale sarcinii este lipsa menstruatiei. E bine sa verificati regularitatea ciclului menstrual, notand in calendar datele la care apar menstruatiile si, in cazul in care observati o abatere de la regula, sa comunicati acest lucru medicului ginecolog.

Cat priveste igiena intima, este greu de crezut ca exista vreo mama care sa nu-si lamureasca fetele ce au de facut, cum sa se spele in partile intime, cand sa faca irigatii si tot restul de maruntisuri tinand de ingrijirea aparatului genital feminin.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.