APIA: inca o saptamana pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru...

APIA: inca o saptamana pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru 2013

0 539
 
Termenul limită pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă, fără penalizări, este data de 15 mai 2013, a anuÅ£at, joi, AgenÅ£ia de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Pentru cererile depuse după această dată se aplică, la suma totală de plată, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

În perioada 1 martie – 7 mai 2013, au fost depuse, în cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013 un număr de 815.678 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ cinci milioane de hectare.

APIA invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cerere la centrul judeţean sau local la care sunt arondaţi, iar actualii fermieri beneficiari să depună cerere conform programării afişate la centrele APIA.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă sunt persoanele fizice ÅŸi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plată, în calitate de proprietari, arendaÅŸi, concesionari, administratori în cadrul asociaÅ£iilor în participaÅ£iune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaÅ£a respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

APIA precizează că sunt eligibile la plată exploataÅ£iile cu suprafaÅ£a de cel puÅ£in un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaÅ£a de cel puÅ£in 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuÅŸtilor fructiferi, suprafaÅ£a minimă a parcelei trebuie să fie de cel puÅ£in 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul sprijinului pe suprafaţă trebuie să respecte Bunele CondiÅ£ii Agricole ÅŸi de Mediu (GAEC) ÅŸi CerinÅ£ele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaÅ£a fermei.

Fondurile europene ÅŸi naÅ£ionale se acordă în 2013 pe schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) ÅŸi prin plăţile naÅ£ionale directe complementare (PNDC), respectiv pentru culturile în teren arabil, in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei ÅŸi sfeclă de zahăr. De asemenea, se acordă un sprijin separat pentru zahăr ÅŸi unul pentru orezul cultivat în zonele defavorizate altele decât zona montană.

Schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pachetul financiar prevăzut pentru pentru plăţile pe suprafaţă se ridică la 1,264 miliarde de euro, în 2013, în creÅŸtere faţă de anul trecut cu peste 21% când a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă va fi de 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decât alocarea anului 2012 de 119,66 euro/ha. Cu toate acestea, în anul de campanie 2012, a fost aplicat un coeficient de reducere liniară de 0,9011, datorită creÅŸterii suprafeÅ£elor solicitate la plată peste nivelul negociat cu UE, fermierii primind astfel 107,82 euro/hectar.

Cererile depuse la APIA în campania 2012 au totalizat 1,21 milioane, acestea vizând o suprafaţă de 9,27 de milioane de hectare.

 
Sursa: AGERPRES
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.