APM numara exemplarele speciilor protejate
Agentia pentru Protectia Mediului Brasov a inceput evaluarea efectivelor la speciile strict protejate. Exemplarele vizate sunt ursul, lupul, rasul si pisica salbatica. Desi sunt protejate prin lege, un procent mic este destinat vanatorii pentru ca salbaticiunile produc pagube culturilor agricole si ataca animalele domestice. Anul trecut, in judet au fost identificati 1.007 ursi, 422 de lupi, 230 de rasi si 916 pisici salbatice.
In fiecare an, in aceasta perioada, Agentia pentru Protectia Mediului Brasov face evaluari in fondurile cinegetice din intreg judetul. Actiunea are ca scop identificarea numarului de exemplare de urs, lup, ras si pisica salbatica, de care depinde aprobarea interventiilor maxime pentru sezonul de vanatoare 2015-2016. Chiar daca aceste animale salbatice sunt specii protejate si nu este permisa vanatoarea lor, in Romania, pentru ca produc pagube culturilor agricole si animalelor domestice, un procent mic este destinate vanatorii.
Anul trecut, in judetul Brasov se regaseau in evidentele Agentiei pentru Protectia Mediului 1.007 ursi, 422 de lupi, 230 de rasi si 916 pisici salbatice. Din acestea, au fost propuse pentru recoltare 117 exemplare de urs, 103 lupi, 32 de rasi si 131 de pisici salbatice.
Datele din fisele de observatie se compara cu cele de teren ale gestionarilor fondurilor de vanatoare, care dupa incheierea evaluarii, transmit centralizatoarele catre Agentia pentru Protectia Mediului pentru compararea datelor si propunerile de plafon maxim de interventie.
Actiunea de evaluare a efectivelor la speciile strict protejate se va incheia in aprilie si va fi intreprinsa de asociatii de vanatoare si pescuit sportiv, ocoale silvice, regii publice locale, de Universitatea Transilvania prin Facultatea de Silvicultura, impreuna cu reprezentanti ai unor institutii din domeniu.
Vifor Rotar