Apocalipsa prezisa de mayasi se amana
Argumentele unui specialist in istoria mayasa darama ca pe un castel de nisip mitul consacrat stiintific in ultimele decenii, care dovedea ca anul prezis de mayasi pentru sfarsitul lumii ar fi 2012.
Eroarea interpretarii data de folosirea constantei GMT
Principala eroare de judecata pe care au facut-o specialistii occidentali in cultura mayasa cand au calculat sfarsitul lumii prezis de invatatii poporului disparut ca avand loc „sigur” in 2012 a fost faptul ca au folosit constanta GMT drept modalitate de coroborare a datelor din calendarul maya cu cele din calendarul gregorian, afirma Gerardo Aldana, profesor asociat la Universitatea californiana Santa Barbara.
„Acest lucru a fost posibil din cauza ca putini specialisti in cultura mayasa stiu si astronomie, si epigrafie (n.r. disciplina care se ocupa cu descifrarea si interpretarea inscriptiilor vechi), si arheologie”, crede profesorul. Acesta readuce in discutie cercetarile antropologului, epigrafistului si lingvistului american Floyd Lounsbury,unul dintre foarte putinii specialisti in istoria mayasa care a ridicat altceva la rangul de informatie cheie in interpretarea profetiilor, nu constanta GMT.
„Astronomia a fost luata in considerare in trecut, e drept, dar nimeni a pus accentul pe Dresden Codex Venus Table, o combinatie de calendar si almanah, care claseaza diferite date legat de miscarile planetei Venus”, spune Aldana, citat de dnaindia.com. Iar daca Dresden Codex Venus Table este luat in principal in considerare la calcule, data prezisa de mayasi pentru sfarsitul lumii ar putea fi cu totul alta.
Astfel Apocalipsa se amana cu cel putin 50 de ani, daca nu 100.