„Apres moi le deluge” a declamat Biden, permițând Ucrainei atacul în adâncime cu rachete americane ATACMS
Aflat pe scările ieșirii din Casa Albă, izvorul de decrepitudine fost președinte al SUA, Joe Biden, și-a manifestat unul din ultimele sale acte de decizie ridicând restricțiile armatei ucrainene de a ataca teritoriul rus în adâncime, inclusiv Moscova, cu rachete americane balistice cu rază mică(150-300km) de acțiune ATACMS, conform New York Times. Decizia ar veni, chipurile, ca retorsiune față de aducerea trupelor nord-coreene să lupte alături de cele rusești pentru eliberarea regiunii Kursk de invadatorii ucraineni.
Prin acceptul american Biden de fapt își încalcă o convingere mai veche, anume aceea că s-ar putea ajunge la război generalizat Rusia-NATO dacă rachetele americane și cele germane(Titan) cu rază mică-medie de acțiune ar fi utilizate de Zelensky pentru a lovi teritoriul rusesc, aspect care acum, după pierderea lamentabilă a unui alt război, cel pentru Casa Albă, i se pare irelvant.
Mai mult, se pare că incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a fost plănuită la Washington, pentru a scurta distanța până la Moscova prin amplasarea programatică a rampelor ATACMS în apropiere de Kursk, la suficientă distanță pentru a atinge Moscova.„După mine potopul” ar insinua Biden, aidoma lui Ludovic al XV-lea, pentru bătrânul încă locatar al Casei Albe contând să rămână în istorie pentru ceva, chiar dacă și numai pentru declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.
Și, pentru că trebuia să fie inventat un pretext oricare ar fi acela, chiar și neverosimil sau stupid, s-a justificat permisiunea de a fi lovit teritoriul rusesc cu rachete balistice americane de mare putere prin aceea de a fi stopate trupele nord-coreene care luptă la Kursk.
Deci logic, pentru a sprijini trupele ucrainene să mențină ocupația teritoriului Rusiei din zona acelui oraș celebru pentru bătăția de tancuri din Al Doilea Război Mondial, când armatele naziste conduse de von Manstein, la ordinul lui Hitler au atacat în iulie 1943 în direcția Kursk, fiind oprite de armatele sovietice.
Atunci Hitler, ca și Zelensky astăzi, a desfășurat ultimele cele mai moderne arme ale armatei germane, inclusiv tancul Tigru, pentru a înfrânge apărarea sovietică din zona Kursk în Operațiunea Zitadelle, eșec din care armata germană nu și-a mai revenit până la sfîrșitul războiului.
Temeri la Pentagon față de decizia care poate escalada războiul ucrainean
Oficiali americani, inclusiv cei de la Pentagon, se tem că permisiunea de a fi lovită Rusia în adâncime cu rachete balistice americane cu rază medie și lungă de acțiune ar putea duce la escaladarea fără precedent a războiului ucrainean și chiar cu retalierea lui Putin împotriva SUA și a aliaților săi inclusiv cu arme nucleare, susține New York Times.
Alții, conform aceluiași cotidian american susțin că Biden a dat dovadă de o prudență excesivă și s-a lăsat intimidat de retorica agresivă fără acoperire a lui Putin.
Noua decizie americană încearcă și să deterioreze relațiile lui Trump cu Putin și să compromită apriori viitoarele încercări ale președintelui american ales de a opri războiul ucrainean.
Doar printr-o escaladare de neoprit a ostilităților, acum, în ajunul celei mai mari ofensive rusești de al începutul invaziei în Ucraina, în care comasarea a peste 50 de mii de soldați ruși și nord-coreeni va genera o contraofensivă prin care forțele lui Putin vor încerca să elibereze zona Kursk, ocupată prin invazia din august de armata ucraineană.
Tactica Biden în acest război, ultima a fostului președinte american, face parte din strategia mai largă a democraților de a contraataca puterea republicană în curs de instalare la Washington, utilizând toate pârghiile interne și externe pe care le mai au la dispoziție până în 20 ianuarie anul viitor, data instalării de facto a lui Donald Trump la Casa Albă.
Libiu Mateescu