“…ar fi fost impuscati”!

“…ar fi fost impuscati”!

0 359





?


Ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean de marti, a avut teme importante: terenul pentru pista viitorului aeroport, cofinantari pentru investitii sprijinite de Banca Mondiala si Spitalul Marzescu.


Presedintele Aristotel Cancescu a cerut insa amanarea dezbaterii ordinii de zi, cu o exceptie: “Transformarea Companiei Apa Brasov” in operator regional. Motivul invocat de presedinte? Teama ca sedinta ar putea fi politizata!


Am cerut in acest sens, opinia consilierului independent Iancu Vespasian Augustin, cel care a avut un discurs radical in timpul discutiilor.


?


Rep: Domnule Iancu Vespasian, credeti ca decizia modificarii ordinii de zi a fost intemeiata?


I.V.A.: Nu, nu cred. S-a invocat posibilitatea politizarii sedintei avand in vederea acutizarea relatiilor dintre PD-ul prezidential si restul partidelor. Culmea e ca s-a discutat un singura subiect – Compania Apa Brasov- o tema impinsa voluntar in zona “deconturilor” politice, transformata astfel in principalul motiv de disputa politica intre liberali si democrati, avand drept rezultat tocmai politizarea dezbaterilor.


Cred ca ar fi trebuit respectata ordinea de zi, fiind a doua amanare a dezbaterilor in mai putin de o luna. Erau proiecte de hotarari care trebuiau promovate datorita urgentei si importantei lor, vezi proiectul legat de Spitalul Marzescu sau terenurile pentru Aeroportul Brasov .


Ba chiar am fi avut ocazia sa vedem cine voteaza “la ordin” si cine nu. Pana la urma conteaza mai putin culoarea politica a unui primar care cere bani pentru cofinantarea unui proiect, deoarece beneficiarii sunt locuitorii comunei si este absurd sa fie privati de niste fonduri, doar pentru ca asa le cere un lider politic. Rep. Legat de Compania de apa Brasov, ce parare aveti de situatia creata?


I.V.A. Sunt dezamagit. Acum cativa ani, pentru infrastructura de apa si canalizare din orasul resedinta de judet, s-au facut mari eforturi pentru a intra in Programul de reabilitari si modernizri MUDP 1. Stiu cate dificultati au fost depasite, pentru ca m-am implicat, ca sa putem ajunge la o finantare de aproape 20 milioane de euro. Au urmat eforturile pentru “a prinde” ISPA, program de modernizare cu o miza de cca. 60 milioane de euro. Este adevarat ca s-a contractat de la BERD un imprumut costisitor pentru cofinantare, dar necesar pentru rezolvarea unuia din cei mai mari poluatori din judet – municipiul Brasov. Desi este la fel de adevarat ca toate acestea se simt acum in buzunarele brasovenilor, care platesc una din cea mai scumpe ape din tara, am rezolvat problemele in alimentarea cu apa a Zonei Brasov si avem una din cele mai moderne Statii de epurare din tara. La vremea respectiva mi-am exprimat punctul de vedere, dovedind ca exista posibilitatea unui credit cu costuri mai mici. Pana la urma, trebuia facut ceva. Modernizarea sistemului de apa devenise o necesitate ce trebuia depasita. Normele europene sunt foarte drastice privind cerintele in domeniul apei potabile, nu ne putem juca cu sanatatea populatiei si cu mediul.


Acum avem posibilitatea sa facem lucrari de reabilitare, modernizare si mai ales “extindere” pe banii Uniunii Europene, fara sa mai indatoram judetul si implicit cetateanul. Si nu este vorba de un milion sau doua de euro ci de peste o suta de milioane. Sigur trebuie sa rezolvam cateva cerinte printre care transformarea Companiei de apa intr-un operator regional prin asocierea la Consiliul Judetean Brasov a Consiliului Local Brasov si a inca 15 Consilii Locale. Este o cerinta indreptatita dat fiind faptul ca doar marii operatori, cu sute de mii de beneficiari (abonati) sunt eficinti si ofera servicii de calitate la nivelul standardelor.


Este inadmisibil sa pierdem aceasta suma imensa, aproape fara precedent in Romania (doar Bucurestiul a mai avut parte de o finantare de cca 200 de milioane de euro), fiindca unii vor sau nu, sa-si puna “pretioasa” semnatura, politizata la maximum (a se citi procente), pe un astfel de document.


?


Rep. Dvs. care ati detinut in mandatul trecut functia de vicepresedinte al Cons. jud. Brasov si raspundeati de Investitii, ne puteti spune se poate face cu acesti bani?


I.V.A. Incredibil de multe lucruri. Practic aproape toata infrastructura de apa si canal a Judetului Brasov ar putea fi modernizata sau acolo unde nu este (sunt inca nepermis de multe localitati in aceasta situatie), sa ?devina o realitate. Din Zona Rupea (cea mai vitregita, atat in domeniul apei cat si in cel economic) si pana la Fagaras, de la Fundata pana la Codlea, Prejmer sau Zarnesti, lucrurile ar putea fi rezolvate. Am spus in plen ca sunt cateva lucruri care mai trebuiesc revizuite sau prinse in “proiect”, aceasta pentru a eficientiza cheltuirea fondurilor si rezolvarea a cat mai multe dintre aceste numeroase probleme.


?


Rep. In sedinta ati avut o pozitie radicala fata de tergiversarea “asocierii”, care pericliteaza investitia. Ati afirmat, va citez, ca „nu putem si nu avem voie sa ?pierdem acesti bani. Daca s-ar fi pierdut o asemenea suma pe timpul lui Ceausescu, responsabilii, desigur cu un “i” in fata, ar fi fost impuscati”. De ce aceasta pozitie radicala?


I.V.A.: Aceasta pozitie este consecinta disperarii mele ca cetatean fata de ceea ce se intampla in ultima perioada in tara, la noi in judet, in administratia publica la nivel national. O multime de investitii sunt blocate din lipsa de bani. Cand totusi avem posibilitatea accesarii unor granturi, nu o facem fiindca niste politicieni nu pot renunta la orgoliile personale sau politice. Asa nu ne vom dezvolta in veci! Daca se continua lupta politica pe fiecare metru de autostrada sau conducta pentru spaga si comisionul de rigoare, vom ramane unde suntem, adica cu zeci de ani in urma.


Am profitat de pozitia mea de independent pentru a pune punctul pe i. Trebuie cumva ca toti cei ce se fac vinovati de subminarea economiei nationale, caci in ultima instanta despre asta e vorba, sa plateasca. Nu se mai pot tolera astfel de situatii, cand datorita politizarii ori incompetentei stam la coada Uniunii Europene urmarind cum altii acceseaza 80% din ce au alocat doar pentru modernizari si investitii iar noi cotizam si… ne uitam. Fondurile structurale, in marea lor majoritate nu vor fi accesate in acest an. De pilda fondurile pentru dezvoltare rurala vor intra prin toamna lui 2008, in timp ce bulgarii, care au stiut sa-si vada de treaba cand a fost vorba de interesul national, le vor avea inca din aceasta toamna.


Prea multi bani nu vor intra in acest an, iar noi, judetul Brasov, avem o oportunitate extraordinara si o scapam din te miri ce motiv stupid.


Cred ca este deja prea mult ca s-a exagerat cu politizarea. Speram ca in curand vom beneficia si noi romanii, de NORMALITATEA si de linistea pe care ne-o dorim cu totii.


?


Va multumim, si speram ca spusele dumneavoastra sa aiba ecou.


?


Bianca Sorescu


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.