ARCHA – Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

ARCHA – Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

0 136

Bolile cardiovasculare reprezinta o problema majora in Romania, astfel ca, in timp ce mortalitatea prin aceste boli a inregistrat in ultimii 20 de ani o tendinta de scadere in tarile Europei de Vest si Centrale, in Romania tendinta a fost diametral opusa, a subliniat fostul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie dr. Dan Deleanu luni, in conferinta de presa.
El a spus ca hipertensiunea arteriala este printre factorii principali de risc atat in infarctul de miocard, cat si prin accidentele vasculare cerebrale, un roman din trei suferind de hipertensiune arteriala.
„Pornind de la aceste realitati, Societatea Romana de Cardiologie a initiat constituirea Aliantei Romane de Combaterea Hipertensiunii Arteriale (ARCHA), o alianta alcatuita din sapte societati medicale cu preocupari in domeniul hipertensiunii arteriale, al carui principal scop este promovarea excelentei in domeniul diagnosticului si tratamentului acestei afectiuni in vederea ameliorarii starii de sanatate a populatiei”, a aratat conf. dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.
El a accentuat asupra faptului ca hipertensiunea arteriala este o mare problema, care poate fi rezolvata prin colaborarea medicilor din mai multe specialitati din domeniul cardiologiei, nefrologiei, neurologiei, medicinei interne, bolilor de nutritie si metabolice, gerontologiei si geriatriei si medicinei de familie.
„Este o asociere a mai multor societati medicale care se doreste deschisa pentru oricare alta organizatie cu preocupari in domeniul hipertensiunii arteriale”, a detaliat conf. dr. Ioan Coman.
La randul sau, presedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sanatatii, prof. dr. Dragos Vinereanu, a facut referire la faptul ca, din pacate, unul din doi barbati de peste 50 de ani sufera de hipertensiune arteriala si o femeie din 2,5 femei de peste 50 de ani sufera de aceeasi afectiune, ceea ce inseamna mult peste media europeana. Aceste date sunt vechi si trebuie reactualizate, a adaugat el.
In ceea ce priveste programul de preventie pentru bolile cardiovasculare, acesta a fost conceput in urma cu trei ani, o vreme a fost finantat, dar in acest momente nu mai este, existand doar promisiuni.
Se are in vedere, a mai spus prof. dr. Dragos Vinereanu, un screening pentru cel putin 500.000 de persoane pentru a cunoaste mai bine dimensiunile hipertensiunii arteriale, screening care urmeaza sa inceapa in curand.
In ceea ce priveste obiectivele programului, el a mentionat obiectivul educational, care poate fi foarte important pentru populatie, cel stiintific, dezvoltarea unor programe de cercetare, studii epidemiologice, registre, ghiduri, algoritmul de participare la tratament si lobby.
Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, a reliefat ca hipertensiunea arteriala afecteaza cel mai mult creierul.

„Pentru noi, neurologii, este extrem de important sa participam la aceasta alianta. Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare si afectiunile neurologice. Hipertensiunea arteriala este un factor de risc si in tulburarile neurocognitive, care culmineaza cu sindromul vascular”, a spus prof. dr. Ovidiu Bajenaru.

Statisticile OMS din ultimii 10 ani arata ca Romania a ocupat unul dintre primele locuri ca mortalitate prin boli cardiovasculare si neurologice.

„Mortalitatea pacientilor cu accident vascular cerebral este frecventa”, a spus dr. Bajenaru.
Acesta a adaugat ca hipertensiunea arteriala afecteaza arterele cerebrale mai ales in boala vasculara de vase mici, dar este si un factor de risc in cazul dementelor si pentru psihiatri este foarte important, intrucat cei cu boala Alzheimer nu trebuie sa-si neglijeze valorile hipertensiunii arteriale si nici dislipidemia.

Prof. dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Boli de Nutritie si Diabet, a evidentiat ca hipertensiunea arteriala este unul dintre cei mai importanti factori la diabetici, 60% dintre ei avand aceasta boala.
Potrivit prof. dr. Radu Lichiardopol, ARCHA ofera oportunitatea de a-si uni eforturile societati medicale in tratarea pacientilor cu diabet.

„Hipertensiunea arteriala afecteaza in mod deosebit persoanele varstnice, pe cele care sunt in crestere si cei mai multi au aceasta patologie, fiind hipertensivi”, a spus conf. dr. Gabriel Prada, presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie.
El a subliniat ca in Romania o mare parte dintre pacienti nu sunt tratati, chiar si dintre cei diagnosticati.

Medicului de familie ii revine un rol destul de important in combaterea, dar si in tratarea acestei afectiuni, a spus presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu.
Ea a accentuat ca pacientii care urmeaza un tratament pentru hipertensiune arteriala trebuie sa constientizeze ca vor face toata viata acest tratament si nu trebuie sa-l intrerupa.

Toti participantii la lansarea ARCHA au subliniat ca educatia revine nu numai medicilor si sistemului de sanatate, ci intregii societatii, iar educatia pentru sanatate ar trebui sa inceapa inca de la gradinita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.