Ardei iute (Capsicum frutescens Solanaceae)

Ardei iute (Capsicum frutescens Solanaceae)

0 266

Ardeiul iute (face parte din familia Solanaceae), la fel ca si alte plante a fost adus din America Centrala si de Sud ( America latina), dupa care s-a raspandit in lume.


Este un arbust peren care creste pana la o inaltime de 60 – 70 cm. Din tulpina principala se desprind ramurele pe care cresc frunze obale. Face flori mici albe care se transforma in fructe subtiri si lungi. Ardeii sunt la inceput verzi dar pe masura ce se coc se coloreaza in rosu. Contine: Alcaloizi (capsaicina), carotenoizi, flavonozide, ulei volatil, vitamine (A, B, C, PP), macro- si microelemente (K, S, P, Mg, Na, Fe, Mn, Cu, Co).


Sunt foarte multe specii. Iata cateva: Capsicum Annuum, Capsicum Baccatum, Capsicum Chinese, Capsicum Frutescens, Capsicum Pubescens.


Fiecare are forma si culori diferite.



  1. Parti utile: Fructul-ardeiul. Ardeii se culeg din iunie pana in septembrie cand se coc. Se usuca si sunt folositi la prepararea de tincturi, pulberi si capsule.
  2. Utilizari medicinale:

?         Uz intern: dispepsii non-ulceroase


?         ulcer gastric (cu Helicobacter pylori +);


?         adjuvant in inducerea si mentinerea sevrajului alcoolic .


?         ajuta circulatia


?         protejeaza inpotriva cancerului


?         au efect anticoagulant


?         inbunatateste memoria


?         previne atacurile cardiace


?         face bine la corzile vocale


?         elimina starea de oboseala


?         are efect antiinflamator


?         previne caderea parului


?         tratarea laringitei-gargara


 Uz extern: dureri reumatice


?         nevralgii


?         arterita


?         entorse


?         contuzii


?         degeraturi .


?         lombago



  1. Preparate:

?         Tinctura– luati 0,3-1 ml de trei ori pe zi-probleme digestive. Se recomanda intern in: guturai, gripa in faza incipienta, dureri de gat, bronsita cronica, tuse, tuse chintoasa, tuse convulsiva; balonare, digestie lenta; sensibilitate la frig. Se recomanda extern: contra reumatismului, sciaticii, nevralgiilor, durerilor musculare care se agraveaza la frig si curent – se umezeste o bucata de tifon cu tinctura si se aplica pe zona afectata vreme de 5-60 minute; bronsita, raceli, se pun comprese pe piept (pentru un efect mai bun se pot pune in tinctura cateva picaturi de ulei volatil de menta sau eucalipt); pentru cresterea parului se fac frictionari la radacina parului.


?         Gargara amestecati un varf de cutit de pulbere de ardei cu 25ml de suc de lamaie si adaugati apa calda si miere. Folositi de cate ori este necesar.


?         Tinctura de ardei iute pentru caderea parului. Aceasta se obtine tocand marunt un ardei iute care se pune intr-un borcan (trebuie sa ocupe ¼ din cantitatea borcanului) si se acopera cu ¾ de alcool de 70; solutia se lasa la macerat timp de 12 zile dupa care se filtreaza printr-un tifon si se pune in sticlute. O data pe zi se fac frictionari timp de 10 minute la radacina parului, punand 1 lingurita de tinctura in 2-3 lingurite de apa.


?         Creme si unguente- aplicati pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.