Ardeiul: iute, verde, gras sau capia?

Ardeiul: iute, verde, gras sau capia?

0 313

Voua care va plac?
Ardeiul este considerat cea mai veche planta cultivata in America și provine din Peru. Alaturi de porumb, fasole si dovleac a fost una dintre legumele de baza ale Americii Precolumbiene.
In Europa a fost adusa de catre medicul lui Cristofor Columb. Incepand cu secolul al XVI-lea s-a popularizat in Europa pentru a-si gasi un loc de cinste in bucatariile tarilor mediteraneene si in Balcani. Mai mult, este leguma si condimentul national al maghiarilor.
Curele cu ardei grasi, gogosari si ardei iuti sunt remedii nemaipomenite pentru boli de inima, reumatism, raceala, diabet si kilograme in plus
Pot fi rosii, verzi sau galbeni, dulci sau picanti, toate soiurile sunt gustoase.
Ardeiul gras si fratii lui, ardeiul capia, ardeiul iute si dolofanul gogosar, reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem in luna octombrie.
Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici in buna functionare organismului.
Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce ii muram sau ii coacem pe plita.
Ce rol au vitaminele oferite de ardei? Vitamina A din ardeiul gras protejeaza impotriva degenerarii maculare corelata cu inaintarea in varsta. Cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras pe zi prezinta un risc cu 50% mai redus de a face cataracta. Vitamina A protejeaza arterele de colesterol, previne aparitia diabetul zaharat si a durerilor articulare. Vitamina B2 sau riboflavina este legata de metabolism, iar vitamina B6 sau piridoxina ajuta la formarea anticorpilor si a hemoglobinei si la reglarea sistemului nervos. Ardeiul gras si cel Capia, chiar daca se consuma copt, nu pierde vitamina B. Vitamina C din ardei se distruge rapid prin fierbere. In ardeiul crud, ajuta la cicatrizare si la o buna functionare a sistemului circulator si a capilarelor, impiedica hemoragiile si formarea de vanatai, creste rezistenta la bolile infectioase.
Ardeiul previne cancerul de colon prin continutul ridicat de fibre care sporesc viteza de eliminare a toxinelor.
Pentru a beneficia de toate aceste proprietati medicinale, ardeii trebuie sa fie proaspeti, adica sa aiba o culoare intensa si pielea intinsa, fara pete. Legumele proaspete sunt grele pentru dimensiunea lor si tari. Pot fi pastratae la frigider o saptamana, pot fi congelate, si asta fara a-si pierde proprietatile. Pentru cure, alegeti ardeii rosii. In frigider, se pastreaza in pungi de plastic, nespalati, pina la sapte zile, fara a-si pierde prospetimea.
In cultura romaneasca sunt 4 feluri de ardei: iuti, grasi, lungi si gogosari.
Ardei gras: Galben timpuriu, Export, Galben de Banat, Galben urias, Urias de California, Romanesc, Calincov verde etc.
Gogosar: Timpuriu de Bucuresti, Superb, Urias dulce, Splendid, Rubin etc.
Ardei lung: Kapia, Lung romanesc, Medaliat, Cosmin È™.a.
Ardei iute: Iute portocaliu (ciușca), Iute de Arad etc.
Preferate in Romania: de Seghedin (vestul tarii, rezistent la seceta), Iute de Arad, Urias de California (soi tardiv), Kalincov (soi productiv), ardei lungi (Lung romanesc, Cornul Caprei, Capia), Timpurii de Bucuresti (gogosar, in toate regiunile tarii), Urias dulce (in sudul tarii).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.