Ardeiul verde incetineste procesul de imbatranire
Planta anuala cultivata ca planta alimentara sau condimentara in toata tara noastra. Florile sunt de culoare alba, mici ca dimensiune. Ardeiul infloreste din luna iunie pana in septembrie. Fructul este o baca de culoare verde inchis, portocaliu, galbe-verzui sau rosu. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele (dulci sau iuti). Ardeiul contine glucide, protide, cumarine, glicoalcaloizi, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupriu, zinc, fosfor, clor, iod), lipide, tiamina, riboflavina, piridoxina, nicotinamida, acid folic, acid pantotenic, acid ascorbic, tocoferoli, steroli, acizi organici, carotenoizi, compusi flavonici. Ardeiul are actiune vasodilatatoare. Planta are gust iute sau dulce, este folosita atat ca aliment si condiment.
Ardeiul a fost trecut pe lista alimentelor care intarzie procesul de imbatranire a organismului, in special datorita carotenului si a vitaminelor C si E. Aceste elemente au capacitati antioxidante, deci impiedica imbatranirea prematura a celulelor si tesuturilor.
Sucul proaspat de ardei, in combinatie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinali.
Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, ardeiul gras este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului uman.
Sursa importanta de substante nutritive esentiale, gogosarii se remarca prin continutul de vitamina C , vitamina A si de minerale precum potasiul fosforul si calciul, atat de importante pentru organism. Carentele in asimilarea calciului pot fi corectate prin consumarea sucului de gogosari in amestec cu suc de ardei grasi, in cure de cate o saptamana.
Ardeiul verde este o sursa benefica de fibre alimentare, vitamina A, C, antioxidanti care impreuna pot neutraliza radicalii liberi, vitamina K, B6, magneziu, potasiu, tiamina, acid folic si niacina. Spre deosebire de ardeii rosii care contin si antioxidantul licopen, cei verzi au mai putine vitamine si nutrienti. Ardeii verzi sunt mai putin dulci ba chiar mai amari decat cei rosii, portocalii sau galbeni. Spre desosebire de ardeii iuti, ardeiul verde si, in general, ardeii grasi nu au acel gust iute datorita lipsei unei gene care favorizeaza aparitia iutimii.
Ardeii verzi, si nu numai, ne protejeaza de radicalii liberi care joaca un rol important in formarea colesterolului in artere si care pot duce la aparitia aterosclerozei si a bolilor de cord, a durerilor si dificultatilor articulatiilor intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Oferind acesti antioxidanti puternici, ardeiul verde poate ajuta in prevenirea sau reducerea simptomelor acestor afectiuni, eliminand sursa problemei. Ardeii verzi sunt considerati imaturi, cu un gust usor amar spre deosebire de cei maturi, insa exista o multitudine de ardei care la maturitate ajung tot verzi.
Ardeiul verde reduce riscul aparitiilor bolilor cardiovasculare datorita vitaminei B6 si acidului folic, care ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange.
Ardeii sunt originari din America de Sud si isi au stramosul intr-un soi salbatic de acum 7.000 de ani. Exploratorii spanioli si portughezi l-au raspandit in intreaga lume, fiind o leguma adaptabila. Astazi, China, Turcia, Spania, România, Nigeria si Mexic sunt cele mai importante producatoare de ardei grasi. India, Mexic, Indonezia, China si Coreea sunt pe primele locuri in productia de ardei iuti.