Arheologul brasovean de pe Google Earth
Un brasovean este pasionat de arheologia ignorata de manualele de istorie. Inginerul constructor Cristian Pintilie a descoperit vestigii antice grecesti in Dobrogea, pe care nu le-a remarcat nimeni pana acum. Cu ajutorul programului Google Earth a detectat in zona Histria, Tulcea, Isaccea fortificatii care seamana cu zidurile vestitei cetati homerice Troia. Scoase la lumina, ruinele ar constitui cea mai intinsa suprafata antica greceasca din Europa.
Arheologul amator Cristian Pintilie cerceteaza de multa vreme, cu ajutorul programului Google Earth, regiunea Dobrogea, deosebita de bogata in vestigii arheologice, unde se gasesc ruinele celor mai vechi cetati grecesti de pe teritoriul Romaniei. Navigand de la un vestigiu istoric la altul, inginerul Cristian Pintilie a descoperit formatiuni fortificate despre care nu pomenesc tratatele de istorie. Pornind de la ruinele vechii colonii Histria, Cristian a explorat malurile lacurilor Razim si Sinoe. A gasit pe malul stang al golfului urmele unei constructii ciudate, ce aduce cu niste silozuri, folosite probabil in antichitate pentru depozitarea granelor.
Tot pe Google Earth a observat, intr-un punct de pe malul lacului Razim, pe o ridicatura naturala de pamant, un zid de incinta de forma circulara. Constructia ar fi putut servi, crede Pintilie, drept far pentru a ghida corabiile care intrau sau ieseau din Lacul Razim. Alte 100 kilometri de ziduri pe care nu le exporeaza nimeni se gasesc intre Isaccea si Tulcea
Arheologul amator a mai descoperit si structuri portuare, la trecerea din Lacul Razim in Lacul Babadag. Cetatea Haricleea de aici este si ea inconjurata de ziduri nestiute pana acum. Pintilie spera ca informatiile sale, pe care le-a redactat intr-un dosar voluminos, sa-i determine pe arheologi sa cerceteze mai atent zona Dobrogei. Ar iesi astfel la iveala cea mai intinsa suprafata cu vestigii antice grecesti de pe teritoriul Romaniei si din Europa.
Vifor Rotar