Arii (ne)protejate in Brasov
Iata, s-a constatat, din pacate, ca 80% din ariile protejate ale judetului Brasov nu au custode
Numai brasovenii lenesi si neiubitori de natura nu cunosc padurile ca-n povesti, pesterile de o frumusete aparte sau plantele si pasari pe cale de dispariþie ce pot fi admirate pe cuprinsul meleagurilor brasovene.. Dar toate aceste minuni ale naturii sunt in pericol, pentru ca statul nu se ocupa de ariile naturale protejate. Astfel, in judetul Brasov abia o cincime dintre aceste arii au un custode.
Teoretic, toate ariile trebuie sa fie administrate de un custode, desemnat de autoritatile de mediu si care lucreaza voluntar. In tot judetul existã 32 de arii protejate, dar in momentul de fata doar sapte au custode.
Custozii ariilor sunt verificaþi de Garda de Mediu, care poate da sanctiuni pentru eventuale nereguli. Conducerea institutiei spune insa ca nici nu vrea sa dea amenzi, pentru ca au ramas foarte putini si totul se face pe baza de voluntariat.
Iata si un exemplu . Pestera din Valea Cetatii e una din ariile protejate, dar fara custode, din judetul Brasov. Pestera este una din cele 32 de rezervatii din judet. Insa doar pe hartie. Nimeni nu se ocupa de administrarea ei. Oficial, pestera a fost declarata, din 2000, monument al naturii si zona protejata de interes national, dar Dumnezeu cu mila.
Efectele indiferentei statului nu sunt greu de vazut. Multe formatiuni sunt rupte, iar pestera e din ce in ce mai departe de ceea ce frumos se numeste arie naturala protejata
Ariile protejate ocupa jumatate din suprafata judetului Brasov. Prea mult, spun autoritatile, care se plang ca multe investitii in infrastructura sunt blocate din aceasta cauza. Subprefectul judeþului spune ca va face o
adresa prin care sa solicite reducerea acestor arii protejate, ceea c ear fi una din cele mai mari greseli.
Personal, nu-I inteleg pe acesti sefi imbuibati, prezenti doar la taieri de panglici si in locuri in care aria papagalului este la mare cinste. Caci este mai usor sa gasesti motive decat idei novatoare, care insa ar pune in valoare, in timp, minunatiile oferite de natura. Un bun gospodar ar fi fericit sa aiba in judetul sau macar jumatate din ce are Brasovul. Dar la noi se pare ca mintile inoata prea mult in grasime.
In context se mai poate arata ca, in septembrie 2009, Romania a fost data in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu si-a respectat obligaþiile privind managementul ariilor protejate.
Dan Bota