Armata romana achizitioneaza rable

Armata romana achizitioneaza rable

0 172

Poate pare nefondat si prea dur titlul, dar marina romana este deja patita cu doua fregate, luate tot pe daiboj, dar de la britanici, fregate care, dupa ce au fost lustruite si vaxuite, au iesit la trageri la 50 mile marine de Mangalia. Dupa prima salva ambele nave s-au pomenit la 2 mile de farul de la Kaliakra, iar siajul lasat, ele venind cu spatele inainte din cauza reculului, putea fi asemuit cu niste tsunami.
De aceea ma bate gandul san u cumva sa fie inca o smecherie a unora care conduc tara

In privinta avioanelor F-16, pe care le luam, eventual, din lada de gunoi americana, Niels Schnecker, analist financiar si fost pilot de vanatoare afirma ca achizitia F-16 ne costa, per total incluzand si reparatii si retehnologizari, 1 miliard de euro,

Miliardul este necesar la investitii in revitalizarea echipamentului de bord, in consumabile, rachete, pregatirea pilotilor, noi locuri de munca.
CSAT a aprobat, ieri, achizitionarea a 24 de avioane F-16 la mana a doua, a afirmat, la The Money Channel, analistul financiar Niels Schnecker, fost pilot pe F-16. Schneker povesteste in ce consta beneficiul preluarii avioanelor vechi ale americanilor si pe ce va trebui sa mai cheltuim bani, dupa achizitie.

Schnecker considera ca F-16 reprezinta cea mai buna alegere facuta de statul roman, chiar daca, in conditiile in care Romania este membra NATO, un avion multirol nu este foarte important si Romania ar fi trebuit sa se perfecþioneze pe elicoptere.

Potrivit unor surse militare citate de NewsIn, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a primit, in urma cu aproape o saptamana, raspunsul oficial favorabil din partea Statelor Unite la cererea de oferta pentru cele 24 de avioane F-16 Block 25 aflate in uz, contractul urmand sa se desfasoare la nivel interguvernamental. Potrivit surselor, guvernul american este dispus sa livreze gratuit Romaniei 24 de avioane F-16 aflate in uz, urmand ca Romania sa investeasca in revitalizarea acestora, pregatirea pilotilor si amenajarea pistelor.

[Oare cine naiba da gratis ditamai avioanele, asa, pe ochi frumosi, daca ele mai sunt bune? Sau sunt depasite si in pragul lazii de gunoi?]

“Ne spunea comandantul ca avem 60 de milioane sub fund. Ca atare, in momentul de fata, sa zicem 70 de milioane de euro ori 24…puteþi face un calcul (…) Existã costuri, nu vorbim de echipamentul nud, vorbim de echipamentul de bord, consumabile, rachetele costa bani, avioanele cu astea merg, trainingul este foarte scump. (…) Am ajunge la un milliard de euro, le va fi mult mai usor sa incerce, in timp, sa gaseasca modalitati sa ridice cele doua fabrici, Aerostar Bacau si Avioane Craiova, le va fi mai usor sa gaseasca un upgrade aici”, a spus Schnecker.

Inlocuirea actualelor avioane MIG-21 Lancer, avioanele de lupta din dotarea Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) al caror ciclu de viata se va incheia in curand, este una din prioritatile MApN.

Analiza caracteristicilor tehnico-economice ale celor mai performante avioane multirol a determinat identificarea a cinci tipuri care satisfac cerintele operationale elaborate de aparare. Este vorba despre F-16 – Lockheed Martin, SUA, JAS-39 Gripen – SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon – consortiu Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, F-18 – Boeing, SUA, si Rafale – Dassault Aviation, Franta.

“De departe F-16 ni se potriveste cel mai bine. Imaginati-va ca locuim intr-un apartament de bloc cu instalatie electrica de bloc, si ne luam un aparat de gatit pentru un restaurant de lux. Instalatia electrica ar sari in aer. De aceea nu putem lua Gripen”, a spus Schnecker.

El a explicat ca F-16 sunt avioane cu experienta in teatrele de operatiuni, ceea ce face intergrarea Romaniei in sistemul NATO mai facila si, lucrul cel mai important, trainingul este mai usor, fiind disponibili mai multi specialisti care sa poata instrui armata.

Schnecker a adaugat ca cele doua fabrici de avioane din Romania (Bacau si Craiova) sunt foarte potrivite pentru offsetul avioanelor F-16, avem o experienta buna in constructia de piste, avem aerodromuri bune, dar care necesitã renovari.

“SUA ne dau echimpamentul, el trebuie sa fie reparat, adus la standard normal, F-16 Block 25 este in uz de 25 de ani, majoritatea navelor SUA, la un moment sau altul, au vazut acþiune, deci trebuie adus la standard. Mie mi-e teama de training, eu n-as lasa pe mana guvernului roman sa investeasca in training. In Romania, singura pista modernizata este Kogalniceanu, care a fost reabilitata de SUA”, a afirmat Schnecker.

Consultantul a afirmat ca nu se stie daca este un moment bun de achizitie al avioanelor, lucru de care ne putem convinge de-abia peste 40 de ani.

“F-16 este tipicul dog fighter, este facut pentru lupta avion la avion. Romania nu va avea un rol de aparare de zid al flancului de est, el va fi sustinut de aviatia NATO”, a explicat Schnecker.

Potrivit Wikipedia, F-16 Fighting Falcon este un avion de lupta multirol proiectat initial de General Dynamics si imbunatatit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. A fost conceput initial ca avion de vanatoare cu greutate redusa. Dispune de comenzi de zbor electronice fly-by-wire (primul avion de lupta de serie echipat cu acest sistem), raport tractiune-greutate supraunitar (incepand cu variantele C/D), poate efectua viraje cu acceleratie de 9g. In zbor manifesta stabilitate statica relaxata (negativa), de aceea nu poate fi pilotat fara sistemul computerizat fly-by-wire. Pe de alta parte, aceasta instabilitate naturala ii confera o manevrabilitate deosebita.

Teoretic, totul pare frumos. Insa, dupa atatia ani de existenta, chiar cu modernizarile aduse, nu cumva a inceput sa fie depasit moral acest tip de avion? Nu sunt specialist, dar imi pun si eu, ca tot omul, intrebari. Mai ales daca ne gandim la cat ar mai trebui investit in cele 24 de avioane. Si este doar o suma estimate, iar la noi se stie ce frumos cresc gogosile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.