Arnica (Arnica montana)

Arnica (Arnica montana)

0 324

 


Frunzele sunt de un verde mai degraba deschis, au o forma alungit-ovala si peri foarte scurti, aspri (mai ales pe tulpinile florifere). Infloreste in functie de altitudinea la care este situata, din iunie si pana la sfarsitul lui august.


1.      Partile utile-Se culege numai floarea (fara radacina, frunze sau tulpina florifera), care se recolteaza in zilele insorite, intre orele 11:00 si 13:00. Floarea contine foarte multa apa si substante volatile, care ii dau un miros patrunzator, dar placut, inconfundabil. Prin uscare, aceasta planta isi pierde mai mult de jumatate din proprietati. Cele mai eficiente preparate din arnica sunt cele obtinute din planta proaspata, facute la cel mult 4 ore dupa recoltare. 


2.      Utilizari medicinale :


o       Uz intern


?         Cresterea imunitatii – persoanele care au tendinta de a se imbolnavi foarte usor, care la primele variatii de temperatura se confrunta cu bronsita, cistitele sau infectiile renale ar trebui sa faca din timp cure cu aceasta planta, care este un adevarat elixir pentru sistemul imunitar. Se administreaza tinctura – 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, dizolvate in jumatate de pahar de apa. O cura dureaza 20 de zile, urmata de 10 zile de pauza. De regula se fac 3 cure succesiv.


?         Accidente vasculare -are actiune asupra sistemului nervos central si circulator, ajutand la restabilirea functiilor acestora. Tinctura se foloseste in cure de lunga durata: 1 lingurita de doua ori pe zi, dimineata si seara. Mai ales la persoanele in varsta, tratamentul va fi mult mai eficient daca se ia in paralel o lingurita cu varf de doua ori pe zi dintr-un amestec din urmatoarele pulberi in parti egale: rozmarin, maghiran, cimbrisor, salvie si lavanda.


?         Traumatism cranio-cerebral- Mai ales pentru persoanele care au suferit comotii cerebrale, care au leziuni ale trunchiului cerebral sau care in urma unor socuri fizice sau psihice au ramas cu dureri puternice de cap ori migrene, arnica este un remediu redutabil. Tratament cu arnica – 1/2 lingurita de tinctura, de 4 ori pe zi, in apa.


?         Gripa, guturai, viroza pulmonara – se iau de 4 ori pe zi cate 50 de picaturi de tinctura de arnica diluate in jumatate de cana de ceai de menta racit (ceaiul de menta se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la o cana de apa).


?         Nevroza, isterie – ca remediu de urgenta se foloseste tinctura de arnica nediluata: 1 lingurita de tinctura se tine sub limba cateva secunde si apoi se inghite. Pentru tratarea sechelelor isteriei si nevrozelor se iau 30 de picaturi de tinctura de arnica in apa, de 3 ori pe zi. O excelenta completare la tratament este combinatia in proportii egale de pulbere de sunatoare si de menta, cate 1 lingurita de 4 ori pe zi.


?         Insomnie, cosmaruri, palpitatii cardiace, stari de panica fara motiv (mai ales in timpul noptii) – un remediu cu efecte extraordinare este combinatia de tinctura de arnica si valeriana (se obtine din radacina acestei plante in acelasi mod ca si cea de arnica) in proportii egale. Se iau 1-2 lingurite in jumatate cana de apa, pe stomacul gol, inainte de culcare.


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.