Aro Palace cere 3,3 milioane de euro pentru Cetatuia Brasovului
Pretul minim cu care va fi vanduta Cetatuia Brasovului este de 3,3 milioane de euro. Este decizia actionarilor companiei Aro Palace in privina monumentului aflat in prezent in litigiu, dupa ce Primaria Brasov a solicitat sa ii fie cedat gratuit. Mihai Fercala, presedintele executiv al SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei Aro Palace, pretinde ca daca ar ceda cetatea, prinsa in capitalul social al companiei, ar risca sa fie dat in judecata de actionar
Pretul minim cu care va fi vanduta Cetatuia Brasovului este de 3,3 milioane de euro. Este decizia actionarilor companiei Aro Palace in privina monumentului aflat in prezent in litigiu, dupa ce Primaria Brasov a solicitat sa ii fie cedat gratuit. Mihai Fercala, presedintele executiv al SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei Aro Palace, pretinde ca daca ar ceda cetatea, prinsa in capitalul social al companiei, ar risca sa fie dat in judecata de actionari.
Aro Palace a incercat si in urma cu doi ani sa vanda Cetatuia, pentru care a solicitat peste cinci milioane de euro, suma pe care a diminuat-o ulterior la 3,5 milioane de euro.
Urmatorul termen in procesul dintre Primaria Brasov si Aro Palace SA este programat pe 27 mai.
Ansamblul Cetatea Brasovului, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanta nationala, este alcatuit din trei elemente – Cetatuia (realizata intre secolele XVI-XVIII), incinta bastionara (secolele XVIII) si sediul de garnizoana (secolele XVI-XVIII).
Fortificatiile au fost distruse in anul 1529, in timpul asedierii Brasovului de catre voievodul Moldovei, Petru Rares. Monumentul a fost complet reconstruit in anul 1625 de catre autoritatile Principatului Transilvaniei. Actuala configuratie a fost definitivata pe parcursul lucrarilor de refacere ordonate de imparatul habsburg Iosif al II-lea, in anul 1773. Din secolul al XVIII-lea pana in anul 1954 a functionat in cetate un penitenciar militar. Ulterior, intre anii 1954-1975 ansamblul a fost transformat in depozit al structurii teritoriale a Arhivelor Statului. In anul 1981, dupa finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval.
Vifor Rotar