Arta lucrului manual, la Muzeul de Etnografie
Goblenul si lana imblanzita pe pasla sunt vedetele celei mai noi expozitiii vernisate la Muzeul de Etnografie. Colectia cuprinde tablouri tip goblen ale regretatei profesoare Filofteia Cenan si creatii din pasla realizate de Electra Ghiza, o cunoscutta jurnalista brasoveana, mandra de originile ei branene
Goblenul si lana imblanzita pe pasla sunt vedetele celei mai noi expozitiii vernisate la Muzeul de Etnografie. Colectia cuprinde tablouri tip goblen ale regretatei profesoare Filofteia Cenan si creatii din pasla realizate de Electra Ghiza, o cunoscutta jurnalista brasoveana, mandra de originile ei branene.
Filoftea Cenan este o reprezentanta stralucita a picturii cu acul, a broderiei de goblen. S-a dedicat artei cusutului artistic, care necesita maiestrie, talent si migala. Expozitia vernisata vineri este un omagiu adus talentului generos al regretatei artiste, pe care l-a impartasit sutelor de copii pe care i-a indrumat.
Dupa pensionare, s-a ocupat numai de goblen, la care lucra de dimineata pana noaptea tarziu.
Artista hand made Electra Ghiza povesteste ca pasiunea pentru lucrul cu lana o are de mica.
A inceput sa realizeze creatii din pasla, de la bijuterii la obiecte vestimentare, posete, saluri sau aplicatii florale pe haine. „Sunt fiica de mocan, nepoata de branean” – spune Electra.
Oile mi-au stat in preajma, m-am invelit cu lana si am lucrat cu ea de mica, nevoita fiind sa stau in preajma mamei mele care a tesut toata viata la razboiul de tesut Lana este foarte ascultatoare iar rezultatul este spectaculos.
Impaslirea cu acul este practic o pictura pe obiecte plane, unde in loc de culoare se foloseste fibra de lana, si in loc de pensula, acul.
Prin acest procedeu de impaslire a lanii, Electra a reusit sa isi infrumuseteze rochia pe care o va purta la urmatoarea nunta.
Expozitia va putea fi vizitata pana in luna decembrie.
Vifor Rotar