Asa cum era de asteptat – Cod Fiscal nou – mentalitatea autorităților...

Asa cum era de asteptat – Cod Fiscal nou – mentalitatea autorităților fiscale neschimbata!

0 539

O simpla vizita locatiile in care isi desfasoara activitatea Fiscul este suficieta pentru a constatat ca nu s-a schimbat nimic in domeniu. Imens de multa lume care sta la coada, mai toti functionarii (inspectori de la ghisee) extrem de obositi, chiar extenuati de o asemenea presiune, te consideri norocos daca ai rezolvat dintr-o singura asteptare. De regula nu se intampla aceasta minune. Este imposibil sa nu mai trebuiasca o hartie, o semnatura, o stampila etc. care impinge rabdarea cetatenilor dincolo de limita. Si asa cu tot Internetul, cu sutele de milioane de euro cheltuite din bani publici pentru modernizare-informatizarea, actiunea on-line este deprate de a deveni regula.ghiseu fisc
Mentalitatea autorităților fiscale a rămas neschimbată, deși România are atât un nou Cod Fiscal, cât și un nou Cod de procedură fiscală, a declarat, joi, consultantul fiscal Dan Schwartz – managing partner RSM România, în cadrul conferinței cu tema ‘Fiscalitate pentru o Românie Durabilă’.
‘În România s-a schimbat Codul Fiscal, dar nu și mentalitatea autorităților fiscale. Modalitatea de preluare în Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală a unor concepte a fost deficitară. Un prim efect ar fi că nu am scăpat de schimbarea frecventă de legislație. Pe lângă partea bună a Codului Fiscal, acesta cuprinde încă ambiguități și, ceea ce e mai rău, noi filosofii fiscale și noi cote de impozitare care, în loc să genereze creștere economică și relaxare fiscală, devin o frână în calea business-ului românesc, din punct de vedere economic și birocratic. Nu cred că, în ultimii ani, am avut o birocrație mai mare, așa cum o avem azi.cod fiscal new S-a trecut într-o zonă în care există un noian de informații care trebuie stocat pe sisteme informatice învechite, fapt care generează, în final, scandaluri, nervi, birocrație etc.’, a spus Schwartz.
Noul Cod fiscal a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016 iar cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20%, în timp ce pentru apă, atât potabilă cât și de uz industrial și agricol, TVA este de 9%. De asemenea, impozitul pe dividende este stabilit la 5%, în scădere de la 16%. Pe de altă parte, s-a schimbat regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, și au fost majorate impozitele pentru clădiri.
De la începutul acestui an a intrat în vigoare și o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care a condus la creșteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.