Asigurarea locuintelor

Asigurarea locuintelor

0 245

Asigurarea facultativa a locuintelor, numai la un pret mai mare sau pentru riscuri care nu fac obiectul asigurarii obligatorii a locuintelor.
Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor trebuie sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie, se arata intr-un proiect de norme, supus vineri spre consultare publica de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
„Proprietarii de locuinte care, au incheiate contracte de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, au obligatia de a incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa. Incepand cu aceeasi data, contractele de asigurare facultativa cu privire la locuinte, se pot incheia numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu, prevazute in lege, sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor”, se mentioneaza in proiect.

Nivelul sumelor asigurate poate fi modificat anual de presedintele CSA
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor ar trebui sa devina operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Nivelul sumelor asigurate poate fi modificata anual prin ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in functie de criteriile prevazute de dispozitiile legale in vigoare.

Aplicarea legii asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea fi amanata
Luna trecuta, CSA a anuntat ca Legea 260/2008 „presupune, pe langa elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu care presupune modificarea legislatiei actuale”, fapt pentru care „MAI – ca minister initiator, impreuna cu CSA au in vedere inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii mentionate anterior, de la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.