Associated Press:
In Romania, dezordinea alimenteaza nostalgia dupa comunism
Manifestarile deschise de nostalgie fata de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu sunt rare in Romania, unde insa, odata cu cresterea dificultatilor economice, sondajele arata ca un numar semnificativ de romani tanjesc dupa stabilitatea pe care o asigura fostul regim – relateaza marti Associated Press.
„Ne-ai dat case, gaze pentru incalzire, si acum traim in mizerie, ca niste caini” – plange la mormantul lui Ceausescu o femeie de 72 de ani care se zbate sa supravietuiasca cu echivalentul a 70 de dolari pe luna.
Daca majoritatea romanilor il asociaza pe fostul dictator cu foametea, un stat paranoic, orfelinate focare de SIDA si pene de curent, astazi, cand Romania nou intrata in Uniunea Europeana se confrunta cu o situatie economica dezastruoasa si cu decalaje crescande intre bogati si saraci, tot mai multi isi amintesc nu atat de greutatile din ultimii ani ai dictaturii, cat de perioada mai timpurie, cand statul le asigura cetatenilor toate nevoile de baza in schimbul obedientei.
Un sondaj al institutului CSOP din septembrie anul trecut a aratat ca aproape jumatate dintre romani – 49% – considera ca viata era mai buna decat acum in timpul comunismului. In schimb, un alt studiu, realizat de Institutul roman pentru marketing si sondaje in anul 2005, in vremurile optimiste dinaintea aderarii la UE, releva ca 64% dintre romani sunt de parere ca tara lor merge in directia cea buna.
Nostalgia trecutului este impartasita si de Bulgaria, care a aderat la UE in 2007, odata cu Romania, si se confrunta la randul ei cu profunde probleme economice: potrivit unui studiu al Pew Research Center cu privire la 2009 si 2010, doar 52% dintre bulgari sunt de acord cu trecerea la un sistem democratic, comparativ cu 76% in 1991, la scurt timp dupa caderea comunismului.
Nemultumirile romanilor fata de democratie au fost ilustrate spectaculos luna trecuta de gestul lui Adrian Sobaru, difuzat in intreaga lume, care s-a aruncat de la un balcon al parlamentului in sala unde se desfasura o sedinta. Gestul sau a fost un act de protest impotriva reducerii alocatiilor pentru copilul sau autist, dar a gasit rezonanta in randul numerosilor romani care au vazut in el un simbol al nedreptatilor societatii postcomuniste.
“Doare faptul ca am ajuns sa fim simple numereâ€, a spus Sobaru intr-un interviu pe un post privat de televiziune, dupa ce a fost externat din spital.
Nostalgia comunismului este greu de observat in zonele mai luxoase din centrul capitalei, unde eforturile din ultimele doua decenii de a ajunge din urma Occidentul au facut ca Bucurestiul sa nu se diferentieze prea mult de orasele prospere din Vest. Daca in ultimii ani ai lui Ceausescu Bucurestiul era cea mai sumbra capitala din blocul sovietic, unde oamenii dardaiau iarna la cozi interminabile pentru ratiile de alimente si se temeau sa se planga ca nu cumva vecinul sa fie vreun informator, astazi magazine cu firme stralucitoare ofera publicului produse de brand, vacante de lux, resedinte exclusiviste si alte rasfaturi, restaurantele se intrec in meniuri internationale si limuzinele germane trec ca si neobservate de multimea iesita la shopping.
Dar si in cele mai prospere cartiere pot fi vazute zeci de proiecte imobiliare abandonate, iar mica insula de prosperitate este inconjurata de zone ale orasului cu 3 milioane de locuitori care nu s-au schimbat prea mult din vremurile sordide ale lui Ceausescu.
Protestele din ultimele luni, la care au participat zeci de mii de oameni, au reflectat profunda nemultumire provocata de criza economica din Romania, care a impins tara acum doi ani in pragul falimentului. Acordul cu FMI a permis guvernului sa plateasca salarii si pensii, dar conditiile stricte ale acordului au impus masuri de austeritate lipsite de popularitate: salariile din sectorul public au fost taiate, TVA a crescut la 24%, una din cele mai ridicate din UE, subventiile pentru incalzire au fost reduse, la fel si alocatiile pentru somaj, maternitate sau handicap.
Totusi, economia este tot in recesiune, dupa scaderea de 7,1% din 2009, desi ritmul contractiei este mai lent. Intr-o tara unde venitul mediu lunar este de 325 euro, cei mai multi oameni nu pot decat sa faca ochii mari in fata vitrinelor Prada si Louis Vuitton, pe Calea Victoriei.
“Asta nu e capitalism, in tarile capitaliste exista o clasa medie. Aici, societatea este impartita intre o mica minoritate de bogati si o clasa de jos saracita†– a remarcat managerul unui magazin.
Intr-o tara unde abunda teoriile conspiratiei, o tema comuna este cea conform careia Revolutia din 1989 a fost “furata†si, de fapt, comunistii si securistii continua sa se afle la putere. Lipsa de decizie a guvernului roman alimenteaza dorul traditional in aceasta tara de un personaj eroic, cum au fost Vlad Tepes, dar si Ceausescu, sentiment reflectat in succesul peliculei “Autobiografia lui Nicolae Ceausescuâ€.
Valentin Ceausescu, fiul fostului dictator, insista ca nu este interesat de politica, dar atrage atentia asupra unei schimbari aparute in starea de spirit a romanilor. “Au inceput sa vina oamenii la mine si sa-mi spuna: de ce nu candidezi la presedintie?†– declara el, citat de AP.