Asteroidul Apophis pune in pericol Pãmântul?
Astronomii au calculat ca in 2029 si 2036 asteroidul Apophis va veni foarte aproape de Pamant, in drumul sau prin spatiul cosmic, existand si o farama de posibilitate intr-o eventuala ciocnire.
Sansele unui impact, la prima trecere, sunt extrem de mici, circa 1 la 45.000, dar asteroidul, intitulat Apophis, se va intoarce. Analiza orbitei acestuia arata ca va trece din nou pe langa Pamant sapte ani mai tarziu.
Astronomii nu stiu cu siguranta daca a doua vizita a lui Apophis va fi doar o trecere sau o coliziune pentru ca orbita sa va fi schimbata de gravitaþia Pamantului in timpul trecerii din 2029.
„Nu putem spune cu siguranta nici macar pe ce parte a Soarelui va trece”, a declarat Jon Giorgini, analist la grupul Solar System Dynamics de la laboratorul NASA Jet Propulsion, din Pasadena, California.
Majoritatea rocilor care trec pe langa Pamant sunt prea mici pentru a produce pagube, in cazul in care s-ar afla pe o traiectorie de coliziune.
„Obiectele mai mici de 30 de metri nu reprezinta o amenintare prea mare pentru ca suntem protejati de atmosfera”, a afirmat Nick Kaiser, cercetator-sef la un nou proiect de urmarire a asteroizilor din Hawaii, numit Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System sau Pan-STARRS.
Kaiser a mai declarat ca un obiect cu un diametru de 800 de metri, cum pare a fi Apophis, ar crea o catastrofa globala, dar ca asemenea impacturi se produc cu o frecvenþã de unul la circa doua milioane de ani.
Asteroidul despre care se crede ca a provocat disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani avea un diametru de aproximativ zece kilometri, deci de vreo douasprezece ori mai mare decat Apophis, dar asta nu inseamna ca, in cazul celui din urma – care, la a doua sa trecere ar strabate sistemul de sateliti de telecomunicatii al Terrei – la o „vajaiala” sanatoasa pe langa planeta noastra, sa nu provoace pagube serioase.
Dan Bota