Atac la cancelarul german: Madam Merkel se crede „Mama Leone” a Europei…
Premierul italian Renzi s-a lansat într-o critică directa la adresa Germaniei pe mai toate subiectele ce trebuiau atinse la recentul summit eurpean: sistemul bancar, energie, migraţie şi criza din Grecia. “Portretizarea Germaniei ca un salvator al economiei europene nu este o viziune împărtăşită de toată lumea”, a spus Renzi, premierul unei ţări care poarta povara politicii Angelei Merkel de a deschide porţile Europei în faţa valului de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa.
Premierul italian şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planul ca operatorul aeroportuar german Fraport să cumpere 14 aeroporturi din Grecia – cea mai mare operaţiune de privatizare pe care ar urma să o întreprindă guvernul condus de Alexis Tsipras.
Dl.Renzi a mai ridicat şi problema crizei în care se află băncile mai mici din Italia, ale căror clienţi şi-au pierdut economiile (iar recent un pensionar a ajuns să se sinucidă, iscând o polemică naţională) – Italia şi alte state doresc un fond european de garantare, iar Germania se opune. “Băncile italiene sunt mai sănătoase astăzi decât cele germane nu numai pentru ca Intesa San Paolo, cea mai mare din Italia, are o capitalizare de două ori mai mare decât Deutsche Bank, ci din cauza băncilor regionale din Germania, care nu se află sub controlul Băncii Centrale Europene, un sistem care pe mine, dacă aş fi german, m-ar îngrijora mult”.
Apoi Renzi a atacat proiectul ruso-german Nord Stream, care a devenit o prioritate pentru Berlin şi Gazprom, dar care scoate de pe rutele energetice ţările care au fost parte a proiectului South Stream, tot al Gazprom. “Mi-a lăsat un gust ciudat ideea că anul trecut South Stream a fost blocat… iar acum apare alt plan, de a dubla capacitatea Nord Stream, fără însă nicio discuţie. De aceea am cerut să fie o dezbatere”, a spus Renzi.
În cele din urmă, în Concluziile Consiliului European s-a specificat că orice proiect energetic va trebui să respecte regula europeană ca furnizorul resursei energetice să nu aibă monopol şi asupra transportului, şi a distribuţiei, lăsând astfel deschisă calea către blocarea iniţiativei Gazprom, care nu respectă aceste condiţii.Italia a fost acuzată că nu a înregistrat imigranţii care au sosit din Africa de Nord şi le-a permis să intre în spaţiul Schengen fără formalităţi. Rezni a replicat.
“Nu Italia e cea care nu respectă regulile, ci Europa”, a spus Renzi, adăugând că autorităţile îi amprentează pe imigranţi, numai că ţările care s-au angajat să-i primească nu au făcut nimic în acest sens.
Acest summit, al 13-lea din 2015, încheie un an oribil pentru Europa, zguduită de cutremure majore, de la criza greacă şi criza ucraineană, trecând prin valul imigranţilor şi fragilizarea spaţiului Schengen şi până la atentatele teroriste şi ridicarea valului de neocolit al populismului, concluziona AFP la încheierea reuniunii de iarnă de la Bruxelles..