Atanasiile si Sanpetru de Iarna

Atanasiile si Sanpetru de Iarna

0 282

Dupa 10 ianuarie se sfarsesc zilele de nebunie ale jocurilor cu masti de Anul Nou, ca si perioada de curatire si de sfintire a timpului proaspat nascut (Sfantul Vasile, Boboteaza, Sfantul Ion). De aici incolo, anul poate incepe sa se reconstruiasca, prin re-sarbatori ale obiceiurilor mereu re-cunoscute. Pana la 1 martie, se perinda obiceiuri mai putin festive si numai aparent mai putin importante.Ele sunt ale satului, caci urmaresc relatia cu bolile, cu plantele, cu animalele. Asa se explica de ce sunt aproape necunoscute la oras.


?


ATANASIILE (16-17 ianuarie) sunt zilele consecutive ale celor doi Sfinti Atanasie, aparatori impotriva ciumei si a pojarului. Aceasta denumire a rezultat din combinarea numelui Sf. Antonie cel Mare cu cel al Sf. Atanasie, sfinti numiti de popor Anton si Tanase de Ciuma. Sarbatoarea este tinuta pentru sanatate, in special pentru copii.


Sunt respectate, in special, de mamele cu copii mici, pentru a le asigura acestora din urma un an de sanatate si de bunastare. Femeile nu muncesc si nu injura si au grija sa le gaseasca Sfintii cu casa curata.


SANPETRU DE IARNA (16 ianuarie) Se serbeaza mai mult de catre pastori, pentru care aceasta data marcheaza chiar miezul anului ciobanesc. Credinta spune ca Sfantul Petru imparte, in aceasta zi, prada lupilor pentru tot anul: tu vei manca oaia aia, tu vei da iama in turma aia, tu vei fura din gospodaria aia. S-a intamplat ca odata un batran s-a ascuns intr-un copac,ca sa afle daca oile lui vor fi mancate sau nu. Sfantul Petru l-a vazut si pe loc l-a oferit ca prada unui lup schiop, care nu putea sa se mai lupte cu berbecii si cainii. Asa se intampla daca vrei sa cunosti lucrarea Sfintilor, fara voia lor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.