Atenție brașoveni – gunoaiele – monitorizate și achitate separat!

Atenție brașoveni – gunoaiele – monitorizate și achitate separat!

0 213

Conform unor reglementări legislative, este obligatorie implementarea unui sistem de colectare şi transport separat al deşeurilor din ambalaje provenite de la persoane fizice şi juridice, iar noul regulament stabileşte clar acest lucru, atât la nivelul operatorilor de salubritate, cât şi la nivelul beneficiarilor serviciului.
De aceea și la Brașov Consiliul Local va dezbate în şedinţa de plen de vineri un proiect de hotărâre privind aprobarea unui nou regulament de salubrizare, care introduce obligaţii noi în activitatea de gestionare a deşeurilor.
În noul regulament sunt precizate obligaţiile şi sancţiunile atât pentru operatorii de salubritate, cât şi pentru beneficiarii acestui serviciu, cetăţenii şi societăţile comerciale din municipiul Braşov. 
Astfel că după intrarea în vigoare a noului regulament, adică de la începutul lunii septembrie, teoretic, se pot aplica şi sancţiuni. 
Totuşi, pentru a se implementa sistemul de colectare selectivă, este nevoie ca firmele de salubritate din oraş să se pregătească.
De aceea operatorii din Braşov au primit la finalul lunii iunie un termen de graţie de trei luni, pentru a cumpăra saci, pubele sau containere, cântare, programe informatice, sisteme de scanare a codurilor QR sau de citire a microcipurilor, imprimante portabile.
De asemenea, operatorii vor avea obligaţia de a dota maşinile cu dispozitive de cântărire a deşeurilor verificate metrologic.

Colectare şi transport separate, pe principiul „plăteşte pentru cât arunci“
Primăria Braşov a precizat că cea mai importantă modificare adusă de noul regulament se referă la obligaţia colectării şi transportului separat al diferitelor categorii de deşeuri.
Potrivit proiectului noului regulament, „colectarea deşeurilor municipale se face selectiv, pe fiecare fracţie sau tip de deşeu, cu autoutilitare speciale, echipate şi dotate corespunzător fracţiei colectate. Este interzisă colectarea la comun a diverselor tipuri de deşeuri”.
Deși unii cetăţeni aruncau separat deşeurile, firmele de salubrizare le ridicau „la grămadă”, cu aceeaşi maşină.

Plătești pentru cât arunci
Ca o consecinţă a colectării selective, în noul regulament este introdus şi principiul „plăteşti pentru cât arunci“.
Astfel operatorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia beneficiarilor recipienţi sau saci pentru colectarea deşeurilor cu sistem de identificare a utilizatorului (cod de bare, C.I.P. etc), şi să-şi doteze utilajele cu soft de identificare a recipientului şi implicit al utilizatorului, citirea realizându-se la momentul golirii acestuia, precum şi cu sistem electronic de cântărire şi emitere tichet care să conţină cel puţin informaţii despre tipul deşeului colectat, cantitate, datele de identificare ale utilizatorului, data colectării.
Datele vor fi memorate prin intermediul unui soft care le va transmite operatorului, care este obligat să le stocheze într-o bază de date.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.