ATENTIE LA CANTARE
La aparitia lor, multi cumparatori au gandit si exprimat: gata cu inselatul la cantar. Gata cu rigla smenuita, gata cu magnetul pus sub tas si alte trucuri de negustor necinstit. Si, ca lumea sa cumpere cu mai multa incredere, destui producatori agricoli au facut un efort financiar si si-au procurat asemenea cantare, pentru ca nimeni sa nu le poata reprosa ceva. Si acesti producatori chiar cantaresc cinstit, lasand intotdeauna “cu bataie”.
Dar cantare electronice au si micii patroni-comercianti, cei care au prin piete doua, trei sau patru tarabe, cu angajatii respectivi. Angajati relativ prost platiti, de multe ori inselati chiar de patroni rapace care, la predarea-preluarea marfii isi inseala vanzatorii – bine, asta nu este o scuza ! –? iar acestia sunt? “obligati” la randul lor sa insele clientii ca sa-si scoata parleala.
Nu am putut afla prea multe dintre metodele prin care poti insela cumparatorul cu un cantar electronic, dar dau doua exemple: netastarea tarei cosului in care se cantareste marfa – in jur de 150 grame – si tastarea in memoria cantarului a unei anumite cantitati. Nu prea mult, tot cateva zeci de grame, dar lingurita cu lingurita se aduna kilul. Si mai sunt si alte metode care sa nu dea nimic de banuit cumparatorului, cat de cusurgiu ar fi el.
Caci si electronica asta este cu dus si intors. Si se pot face minuni in domeniu, asa cum sunt banuiti – oare pe nedrept ? – cei de la Loto ca o comit cu tragerile cand au interes.
Pentru cumparatori un sfat: daca luati marfa cantarita, in vrac, pe cantare electronice? ??????????( legume – fructe ) si vi se pare ceva ciudat, apelati la cantarele de control, puse la dispozitie de administratia pietelor brasovene in fiecare piata agroalimentara.
?
Dan Bota???????