Atentie la executorul judecatoresc: Dispozitiile privind incuviintarea executarii silite – neconstitutionale

Atentie la executorul judecatoresc: Dispozitiile privind incuviintarea executarii silite – neconstitutionale

0 472

Curtea Constitutionala a decis joi ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 666 din Codul de procedura civila, care prevad, in esenta, incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.
Plenul CCR a dezbatut joi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 29 din Legea nr. 138/ 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/ 2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
„Curtea, avand in vedere art. 62 din Legea nr. 24/ 2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, a constatat ca obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie reglementarea corespondenta din actul de baza, si anume art. 665 din Legea nr. 134/ 2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012.
JUSTITIA MBSolutia legislativa cuprinsa in aceasta dispozitie, in urma republicarii Legii nr. 134/ 2010 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, a fost preluata in art. 666, text asupra caruia Curtea s-a pronuntat prin prezenta decizie. Art. 666 priveste, in esenta, incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 666 din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale”, se precizeaza intr-un comunicat CCR transmis joi.
Totodata, Curtea a stabilit ca dispozitiile contravin prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (4), prin prisma exercitarii de catre executorii judecatoresti a unei activitati specifice instantelor judecatoresti, precum si ale art. 21 alin. (3) si art. 124, prin prisma faptului ca declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc, iar, in acest fel, pe de o parte, exigentele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, nu sunt respectate, iar pe de alta parte infaptuirea justitiei este „delegata” executorului judecatoresc.
De asemenea, Curtea a retinut incalcarea art. 147 alin. (4) din Constitutie, intrucat legiuitorul nu a respectat Decizia CCR nr. 458 din 31 martie 2009, ignorand exigentele constitutionale stabilite prin aceasta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.