Atentie, reapar capusele!

Atentie, reapar capusele!

0 398

Capusele sunt insecte purtatoare de virusuri sau de bacterii si pot favoriza aparitia unor afectiuni grave. In prima faza, intepaturile la nivelul membrelor si capului pot cauza febra, cefalee, oboseala si dureri musculare.
Specialistii afirma ca nu toate capusele sunt purtatoare de bacterii sau de virusuri. Cand o capusa neinfectata se hraneste cu sangele unui animal bolnav, aceasta ingera si bacteria sau virusul respectiv. Acesta va trai in intestinul capusei si va infecta un alt animal sau un om.
„In urma intepaturii de capusa pot aparea febra patata mediteraneana (febra butonoasa), la care «rezervorul» bacteriei este capusa cainelui maro, encefalitele virale cu virus herpes simplex sau cu virus varicelo-zosterian, produse prin intepatura capusei de colorado, dar si boala Lyme, transmisa prin intermediul animalelor salbatice si unora domestice (cainele sau pisica)”, sunt explicatile unor medici.
Cand capusa sare pe om sau pe caine, ea incepe sa caute pielea. Odata ajunsa acolo, capusa inteapa pielea si, prin gaura formata, incepe sa suga sangele. Chiar daca ea este omorata in cateva ore de colierul antiparazitar, ea se umple in continuare cu sange, devenind mare ca o boaba de strugure. Dupa masa sa, care dureaza pana la 20 de ore, capusa elimina o secretie foarte periculoasa, care poaate inocula animalului una din maladiile pentru care capusa este vector (piroplasmoza, maladia lui Lyme si alte afectiuni dramatice).
Sunt fara indoiala inamici de temut atat pentru oameni cat si pentru animalele lor de companie. Pe langa senzatia neplacuta provocata, pot transmite si boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie. Orice proprietar de caine trebuie sa cunoasca o serie de informatii despre riscurile, prevenirea si indepartarea capuselor. Cunostintele de baza despre capuse va pot fi de foarte mare ajutor pentru a va feri cainele sau pe dvs. de pericolul capuselor.
Nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de capusa vor ajunge la „gazda” dupa cateva ore de la atasare, asa ca este foarte important ca parazitul sa fie indepartat cat mai repede. Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, schiopatatul, umflarea incheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care culmineaza cu paralizie. Aceasta situatie grava se remediaza treptat dupa ce parazitul este indepartat.
Sunt paraziti artropozi care se hranesc cu sangele vietuitoarelor de care se ataseaza. Sunt atrase de caldura si miscare, atasandu-se deseori de mamifere, inclusiv caini. Acesti paraziti prefera sa se ascunda in iarba inalta sau pe plantele din zone impadurite, unde isi asteapta viitoarea „gazda”. Odata ce s-au atasat de un corp, capusele vor incepe sa se hraneasca timp de cateva ore sau chiar zile.
In cazul cainilor, prefera sa se ataseze in zone cu putin par, precum interiorul urechilor, intre degete sau in pliurile blanii. Majoritatea speciilor de capuse vor trece prin patru etape de viata – ou, larva, nimfa si adult. In toate stadiile, in afara de ou, au nevoie de o „gazda” pentru a se hrani cu sange. In functie de specie, pot trai intre cateva luni si cativa ani iar femelele pot depune mii de oua odata.

Cum se elimina capusa ?
Cea mai vatamatoare dintre metode este de a trage de capusa, apucand-o de corp ; in acel moment capusa actioneaza ca o seringa. Tot sagele din interiorul insectei, infestat cu toti microbii care ii poarta, este injectat in corpul nefericitului animal!
Diverse metode sunt recomandate : apropierea unui obiect incandescent (varful unei tigari), inecarea capusei intr-o picatura de ulei, tamponarea cu eter, extragerea cu ajutorul unor clestisori speciali.
Nu uitati sa distrugeti capusa prin ardere sau scufundare intr-un acid, pentru a preintampina raspandirea microbilor periculosi care ii poarta.
Intepatura poate fi recunoscuta usor din cauza faptului ca determina aparitia unei papule (leziune superficiala a pielii) de culoare rosie sau bruna, care creste in dimensiuni. Poate fi dureroasa, da mancarimi si se poate extinde pe membre.
In caz de intepatura, capusa trebuie imediat indepartata, prin extragerea cu o penseta, altfel existand riscul de suprainfectare. Locul trebuie spalat si dezinfectat. In faza initiala, medicul va recomanda administrarea de antibiotice, iar la aparitia complicatiilor, poate sugera spitalizarea.
Primul stadiu al simptomelor
In lipsa tratamentului, dupa o saptamana de la intepatura apar febra, cefalee, oboseala, dureri musculare, urmate de o perioada asimptomatica. Aceasta perioada poate fi insotita apoi de afectare meningocerebrala: cefalee intensa, varsaturi, somnolenta, convulsii, stare confuzionala, atrag atentia specialistii, perioada care poate dura intre trei si 30 de zile.

„Exista si un al doilea stadiu al bolii, cu afectare neurologica si cardiaca, manifestari ce apar la patru-cinci saptamani de la debutul afectiunii, cu meningita, encefalita sau paralizii ale nervilor faciali. In acest stadiu, manifestarile bolii pot dura cateva luni”, afirma medicii.
In al treilea stadiu al bolii apar tumefactie, edem si durere la nivelul articulatiilor genunchilor, coatelor si gleznelor.

Cum le putem preveni ?
Pentru evitarea acestor neplaceri, este indicat ca posesorii de animale (de caini si de pisici) sa le deparaziteze in mod regulat.
„In plus, este recomandata purtarea hainelor de culoare deschisa, a pantalonilor lungi si a bluzelor cu maneci lungi si, in general, evitarea zonelor cu iarba inalta si a zonelor cu multa umezeala si vegetatie”… “Locuitorilor din zonele impadurite, unde pericolul reprezentat de capuse este mai mare, le este recomandata efectuarea unui vaccin specific. ” spune medicul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.