Atlantida sub apele Golfului Persic?
O civilizatie prospera se dezvolta in antichitate acolo unde se afla in prezent Golful Persic, dar ea a ramas practic necunoscuta pana in zilele noastre, fiind acoperita de apele Oceanului Indian in urma unui cataclism similar celui care a distrus legendara Atlantida, sustine un arheolog britanic, citat joi de site-ul India Vision. Pana de curand, aceasta tara era necunoscuta, dar Jeffrey Rose, cercetator la Universitatea din Birmingham, este convins de existenta ei in baza descoperirilor arheologice efectuate in ultimii ani pe malurile Golfului Persic.
Intr-o perioada relativ scurta, aici au fost gasite mai mult de 60 de situri antice cu o vechime de aproximativ 7.500 ani. Arheologii considera ca ele sunt vestigii ale unor orase mari, cu infrastructura bine dezvoltata.
Jeffrey Rose este sigur ca urme ale acestei civilizatii necunoscute ar putea fi gasite pe fundul Golfului Persic. Asezarile de pe coasta au fost construite de refugiati care au scapat potopului, cand orasul lor a fost inghitit de apele Oceanului Indian, sustine el. Acele asezari se intindeau acolo unde se afla in vremurile stravechi o oaza impresionanta.
Potrivit teoriei lui Rose, o oaza care avea dimensiuni comparabile cu suprafata actuala a Marii Britanii ar fi existat cu 75.000 de ani in urma, inainte de a avea soarta Atlantidei. Dar oamenii se instalasera in regiune cu multa vreme inainte. Dovada o constituie vasele din piatra realizate in stilul traditional al vechilor triburi din Africa de Est, descoperite recent prin sapaturi in Oman si Yemen. Rose crede ca aceste descoperiri indica faptul ca oamenii se stabilisera in acele locuri anterior cu cel putin 100.000 de ani.
El considera ca primele triburi de oameni s-au format in Orientul Mijlociu, in urma cu circa 100.000 de ani. Savantii presupun ca aproximativ in aceeasi perioada ar fi aparut si vorbirea umana constienta.